Burgemeester Ruud van Bennekom in gesprek met inwoners
Burgemeester Ruud van Bennekom in gesprek met inwoners Kuun Jenniskens

Een goed gesprek - tussen inwoners en gemeente

27 juni 2019 om 16:40 lokaal

ODIJK Woensdagavond waren inwoners welkom voor een gesprek met de gemeente. Hier kwamen zo’n 50 mensen op af. In de hal van het gemeentehuis waren panelen te bekijken waarop de plannen van de gemeente werden uitgelegd op het gebied van bouwen, verkeer, recreatie, station Bunnik als knooppunt (Mijlpaal 42) en duurzaamheid. In de video bij dit artikel vertelt de burgemeester hoe hij deze avond heeft ervaren.

door Kuun Jenniskens

Inwoners hebben veel informatie aangedragen. Dat ging niet altijd over het onderwerp van de panelen, maar over veel meer - eigenlijk over alles waar inwoners mee te maken krijgen.

Burgemeester Ruud van Bennekom legt uit dat deze avond een vervolg is op het rondje van het college door de drie dorpen: ,,We hadden toen drie vragen: wat vind je goed; wat kan beter; wat kan de gemeente doen. Vanavond wilden we een verdiepend gesprek met inwoners. Daarbij wilden we ook uitleggen wat we aan het doen zijn, mensen uitnodigen hierin mee te denken - maar ook partners vinden bij concrete plannen.” 

Volgens de burgemeester is dit goed gelukt. ,,Mensen kwamen uit nieuwsgierigheid, om ideeën te spuien en om mee te denken. Soms was dat heel concreet, zoals de behoefte aan een bankje bij de bushalte.”

Het gesprek over woningbouw was overheersend, aldus de burgemeester: ,,Mensen willen snel meer woningbouw zodat hun kinderen hier ook betaalbaar kunnen wonen. Daarnaast heb ik ook gehoord dat we zuinig moeten zijn op het groene gebied. Ook het verkeer leeft bij veel mensen, zeker de situatie op De Meent. Zo opperde iemand om het plein daar meer een marktfunctie te geven - zodat je er ook olijven kunt kopen bijvoorbeeld. Dit om het gebrek aan winkels te compenseren.”

Er waren flappen waarop mensen hun ideeën konden noteren. Deze flappen zijn als foto’s bij dit artikel meegenomen. 

Tijdens deze avond zijn er ook twee plenaire sessies gehouden. De eerste ging over het project The Right to Challenge, waarbij inwoners de gemeente kunnen uitdagen het zelf beter te doen, bijvoorbeeld bij het onderhoud van de openbare ruimte, of het WMO vervoer. Wethouder Erika Spil (P21) noemde het een goed idee om dit voor Bunnikse inwoners mogelijk te maken en ziet hier veel kansen. Hierna hielden raadsleden een sessie met mensen die actief zijn in Bunnik - zoals het Jongerenwerk, Bunnik Beweegt, Bunnik Gelukkig en Vitaal, de WMO raad en een ondernemer uit Werkhoven. De fracties wilden horen of ze voldoende bereikbaar zijn en of daar verbeteringen in aan te brengen zijn. Dit leidde tot een goed gesprek dat voor herhaling vatbaar bleek.

Ideeën om de verkeersveiligheid te verbeteren
Punten van inwoners over het onderwerp recreatie
Ideeën die zijn geopperd over het knooppunt
Ideeën over woningbouw
Nog meer ideeen over woningbouw
Punten die een rol spelen bij invulling van de openbare ruimte
Panelen met uitleg over het collegebeleid
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie