Het koor repeteert elke week op de koorzolder. Linksachter organist en koorleider René Verwer.
Het koor repeteert elke week op de koorzolder. Linksachter organist en koorleider René Verwer. Koor St. Caecilia

St Caeciliakoor 50 jaar

21 juni 2019 om 07:30 lokaal

WERKHOVEN Op zondag 30 juni viert het St. Caeciliakoor uit Werkhoven dat het 50 jaar bestaat. In juni 1969 werd het Gemengd dames- en herenkoor St. Caecilia opgericht. Het koor is verbonden aan de Katholiek kerk Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming.  ,,De kerk bestaat 111 jaar, dus zolang is er ook al een koor in Werkhoven," zegt koorlid Gerda Willemse. Tot 1969 bestonden er in Werkhoven een apart heren- en dameskoor. ,,Het herenkoor zong zondags in de mis, het dameskoor was voor rouwen en trouwen," vertelt Sjaan van Dijk. ,,De mannen werkten overdag en konden dan niet zingen, dus alle doordeweekse gelegenheden werden door het dameskoor verzorgd." In die tijd zaten mannen en vrouwen nog apart zaten in de kerk," zegt Rina van der Valk. ,,Rijke boerinnen kochten toen ook gereserveerde plaatsen voor in de kerk." Door het samenvoegen van beide koren ging ook de Katholieke kerk in Werkhoven mee met de moderne tijd.

ADMINISTRATIEBOEK Rina is de enige die sinds de oprichting in 1969 lid is. Daarvoor was ze lid van het dameskoor. Sjaan volgde snel daarna, en ook Gerda is al 'heel lang' lid. Ze bladert graag door het grote boek waar alle kooradministratie instaat. ,,Het begon in 1969 met 20 leden, nu zijn dat er 16. In de tussenliggende jaren was het koor groter. In het boek staat geregistreerd wie er aanwezig was op de repetitie, en wie verstek liet gaan." Rina: ,,Daar kreeg je toen een boete voor, maar zo streng zijn we nu niet meer. Maar ook nu is deelname niet vrijblijvend. Je moet wel op elkaar kunnen rekenen."

CAECILIAMIS Het koor repeteert elke donderdagavond en zingt iedere zondagochtend tijdens de eucharistieviering. De musicale leiding is al ruim 40 jaar in handen van dirigent René Verwer. Het koor heeft een drukke tijd achter de rug vanwege het jubileum. De afgelopen maanden nodigde het St. Caeciliakoor vier koren uit voor drie concerten. Tijdens deze concerten werd er een gezamenlijk stuk uitgevoerd, waar hard voor gestudeerd moet worden. Op het moment worden de puntjes op de i gezet van de St. Caeciliamis. Musicus Henk Stoeten componeerde speciaal voor het jubileum deze Nederlandstalige mis in vier stemmen. Het koor is er blij mee, de mis wordt opgenomen in het vaste repertoire.

KOORZOLDER Door het teruglopen van het ledenaantal is het grootste deel van het repertoire tegenwoordig tweestemmig. Een ander obstakel, in de letterlijke zin, is de smalle stenen wenteltrap die naar de koorzolder leidt, waar ook het orgel staat. Beneden in de kerk zingen is geen optie, want de dirigent is namelijk ook de organist. Gelukkig hangt er tegenwoordig wel een verwarming boven het hoofd van de koorleden om in de winter de ergste kou te verdrijven. De koorleden vormen een hechte groep, die samen veel plezier beleven aan het zingen. Elk jaar vieren ze in november het St. Caeciliafeest, Daarbij wordt een mis uitgevoerd voor alle leden die er niet meer zijn. ,,En ook voor onszelf, omdat we het vol willen blijven houden," zegt Gerda. Na de mis volgt een gezellige bijeenkomst waar gegeten en gedronken wordt. En elke zomer sluit het koor het seizoen af met een barbecue.

Aanstaande zondag 30 juni wordt de gloednieuwe St. Caeciliamis tijdens een feestelijke eucharistieviering uitgevoerd. Na afloop van de viering is er een feestelijke receptie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie