Afbeelding
Humanitas Lotgenotengroep

Humanitas Lotgenotengroep Rouw maakt verlies draaglijker

lokaal

REGIO Hetty verloor haar partner en Cees verloor zijn zoon. In een lotgenotengroep van Humanitas vonden ze herkenning en steun in de verhalen van andere deelnemers. Op 27 september start er een nieuwe Lotgenotengroep Steun bij Rouw van Humanitas Heuvelrug. U kunt zich nu aanmelden.

De partner van Hetty overleed anderhalf jaar geleden. Kort daarna ging ze met pensioen en vervolgens overleed haar moeder. Hetty: 'Dat was in korte tijd wel heel veel verlies achter elkaar. Ik voelde me leeg en huilde veel. Je moet verder, dat weet je, maar ik wist op een gegeven moment niet meer hoe.' Daarom meldde ze zich aan voor de lotgenotengroep 'Steun bij Rouw' van Humanitas Heuvelrug in Zeist.

De eerste bijeenkomst vond Hetty spannend: 'Ik ben nogal nuchter en was bang dat het te zweverig zou zijn. Maar dat viel gelukkig mee. Iedereen kon zijn of haar verhaal kwijt en er werd goed naar elkaar geluisterd. Dat gaf veel herkenning en steun. Ik had het gevoel dat ik niet meer alleen was met mijn verdriet. De begeleiders waren geweldig, ze letten goed op dat iedereen aan de beurt kwam.' Cees, wiens zoon recent overleed, beaamt dat: 'Ik vond het heel prettig dat er iedere keer een thema was, maar dat de begeleiders tegelijkertijd ruimte gaven om daar van af te wijken.'

[Waardevolle gesprekken] Deelname aan de groep heeft Hetty veel opgeleverd. Ze vertelt dat ze haar verdriet nu gemakkelijker kan loslaten: 'Voordat ik aan de groep deelnam, dacht ik vaak: flink zijn, niet huilen. Nu denk ik: laat maar even komen, dan is het weer over.' Door het praten met elkaar in de lotgenotengroep werd het verlies voor haar dragelijker en lichter. Ook Cees heeft de gesprekken als waardevol ervaren: 'In de lotgenotengroep ben je samen met gelijkgestemden, daardoor begrijpt iedereen waar de ander het over heeft.'

Joost van der Flier en Gitte Hiemstra zijn begeleiders van de lotgenotengroep Steun bij rouw van Humanitas Heuvelrug. In juni starten ze met de intakes voor een nieuwe lotgenotengroep, die start op 27 september en vervolgens acht keer bij elkaar komt. De eerste keer maken de deelnemers kennis, daarna praten ze met elkaar over het verlies aan de hand van verschillende thema's.

Heeft u minimaal een half jaar geleden een dierbare verloren en heeft u moeite met het verwerken van dit verlies? Dan kunt u zich aanmelden voor de volgende lotgenotengroep: acht bijeenkomsten vanaf 27 september, op vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in Zeist. Deelname is kosteloos. U kunt contact opnemen met Joost van der Flier via 06 401 80 903 of j.vdflier@hccnet.nl.

Humanitas Heuvelrug is onderdeel van de landelijke vereniging Humanitas, een organisatie die met behulp van vrijwilligers mensen ondersteunt op verschillende gebieden. Humanitas Heuvelrug organiseert onder andere activiteiten op het gebied van eenzaamheid en rouw. www.humanitas.nl/afdeling/heuvelrug.

advertentie