Keuring van een carnavalswagen
Keuring van een carnavalswagen RTV Utrecht

Recordaantal wagens staat aan start Verlichte Optocht Cothen: "Dat voelt lekker"

25 februari 2019 om 10:40 lokaal

COTHEN Eén van de grootste carnavalsoptochten in onze regio verwacht een recordaantal geïnteresseerden. De Verlichte Optocht in Cothen hoopt op zestig deelnemers. Tot nog toe deden op het hoogtepunt 48 wagens mee. "We zijn er trots op dat we het kunnen organiseren", aldus Michel Mocking van de organisatie.

Tot nog toe zijn er 50 wagens ingeschreven: "Maar in de laatste week komen er altijd nog wat bij", volgens Mocking. Hij is chef van de keuringscommissie. Hij gaat samen met zijn mannen de wagens af om de veiligheid te checken. Met z'n zaklamp kijkt hij naar de wagen van CV Heel Leuk: "Deze geluidapparatuur, staat die vast?"
 

JUBILEUM De carnavalsvereniging heeft een groot vikingschip gebouwd, met een draak in de achterhoede. "We komen uit wijk bij Duurstede, dat is verbonden aan vikingen. Die kwamen aan land in Wijk", zegt voorzitter Wilco van Kouwen. 

De vereniging viert hun 11-jarig bestaan: een carnavalsjubileum. "Twee dames zijn ooit begonnen als oudervereniging van school. Toen stond ik als toeschouwer langs de kant. Toen hadden ze een hele mooie auto met een ijsprinses. Ik vond het heel leuk maar dacht wel: dit kan beter!"

Sindsdien bouwt de vereniging ieder jaar speciaal voor de Cothense optocht: "Als ik geen verlichte optocht heb gedaan, dan heb ik niet mee gedaan. Ik heb geleerd voor licht en geluid en probeer elk jaar iets speciaals te maken. Een verhaal te vertellen met licht: eigenlijk ben ik een soort schilder", zegt Wilco glunderend.

KEUREN Aan de schoonheid van de wagen is dus gewerkt, maar is het ook veilig? "Die klep gaat open? Wat staat daarin?", zegt Mocking aan de achterkant van de kar. Hij controleert of de constructie veilig is, of er brandblussers en een verbandtrommel aanwezig zijn en of de aggregaten en geluidsapparatuur vaststaan.

Afgelopen weekend werd de carnavalswereld nog opgeschrikt door een ongeluk met een wagen bij 't Goy. Vijf mensen raakten daarbij ernstig gewond. Voor de Verlichte Optocht is er ondanks dat niets veranderd: "Wij zijn altijd scherp op de controles. We hebben hetzelfde reglement en hebben dezelfde controles uitgevoerd. Maar je kunt niet alles voor zijn."

Volgens Mocking komen er met de jaren steeds meer eisen bij voor verenigingen: "Ik heb er toevallig vanavond nog één afgekeurd. Die moet wat aanpassen. Als die dat niet doet, dan mag die gewoon niet meedoen. Het zou een ramp zijn als er tijdens de optocht wat zou gebeuren." Gelukkig voor CV Heel Leuk wordt de wagen helemaal goedgekeurd.
 

MEESTERSTUK Voorzitter van Kouwen is blij dat er gekeurd wordt: "Mensen langs de weg moeten ook zeker zijn dat wij veilig zijn, dan zijn zij ook veilig. Er kan altijd wat gebeuren. Maar als het gekeurd is, is het goed."

Nu kunnen alle ogen worden gericht op volgende week vrijdag: de dag van de optocht. De laatste lampjes worden nog opgehangen, maar het meesterstuk is al werkend te zien. De draak is volop verlicht en spuwt al rook: "Totdat je ons ziet omgekleed: dan heb je helemaal een meesterstuk."

Op 1 maart rijden de carnavalscreaties vanaf zeven uur 's avonds door Cothen. De mooiste wagens vallen in de prijzen. Wilco heeft al wat wagens gezien en is hoopvol: Het verhaal van onze wagen is beter" zegt hij lachend. (bron: RTV Utrecht)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie