Onduidelijkheid over toekomst brandboerderij Werkhoven

23 februari 2019 om 07:58 lokaal

WERKHOVEN Worden de in december door brand verwoeste stallen aan de Hollendewagenweg in Werkhoven herbouwd? En komen boer Gert Snitselaar of zijn ex-vrouw Patricia met hun twee kinderen ooit terug naar het woonhuis op het erf? Hoewel het al maanden rustig is in het dorpje bij Houten blijft de nasleep van de vijf branden de gemoederen bezighouden.

,,Het analyseren van technische sporen is tijdrovend", laat politiewoordvoerder Martin de Wit aan RTV Utrecht weten. ,,Het gaat dan bijvoorbeeld om DNA-sporen. Van afschalen is zeker geen sprake. We hopen de zaak op te lossen. Intussen is het door brand zwaar beschadigde huis het enige gebouw dat nog overeind staat."

SHOVELS Een klein vrachtwagentje komt aanrollen over de Hollendewagenweg. Het is van een bedrijf dat mobiele toiletten verhuurt. De chauffeur stapt uit en schuift het grote hek dat het erf van de weg scheidt met de hand opzij. Hij zucht, want heel soepel gaat het niet open. Er staat geen stroom op en dus komt het aan op brute kracht.

De shovels reden hier de voorbije weken af en aan om puin te ruimen. De schuren moesten na een serie grote branden worden gesloopt. Wat rest zijn de funderingen en een grote hoop steen links vooraan op het enorme erf. Rechts, achter de woning, markeert een rood bierkratje de opening van wat de gierput moet zijn geweest. Boven die stal woonde Snitselaar.

OORLOGSGEBIED ,,Het is toch wat", zegt de chauffeur, terwijl hij kijkt of de dixi vervangen moet worden. ,,Het lijkt wel een oorlogsgebied. Ik heb er veel over gelezen. Het blijft een raar verhaal. Verder weet ik het ook niet."
Aan de Hollendewagenweg werden in de schuren naast het verpakken van stro- en hooibalen voor de consumentenmarkt koeien verzorgd. Die kwamen allemaal om tijdens een van de branden.


TRANSPORTBEDRIJF Snitselaar had ook een transportbedrijf. De vrachtwagens staan er niet meer. Volgens een bekende van de familie houdt dat deel van het bedrijf eind maart ook op te bestaan. ,,Tot die tijd hoopt Gert het financieel nog even vol te houden", zegt hij. ,,Maar het gaat niet goed met hem. Dat hij nog altijd als hoofdverdachte wordt gezien, raakt hem diep."


PIKZWART VAN ROET Voor de statige woning is een busje van een speciaal schoonmaakbedrijf geparkeerd. Twee klussers doen vriendelijk open als er op het keukenraam wordt geklopt. Ze laten de woning zien. Er hangt nog altijd een brandlucht en de muren en kozijnen zijn op sommige plekken nog pikzwart van het roet. Verder is het huis helemaal leeg.

De keuken is er uitgehaald. ,,Die werd vorige week opgehaald door iemand", zegt een van de schoonmakers. ,,Die was door de brand afgeschreven, maar blijkbaar kon die persoon er nog wel wat mee. Was een jaar of vier oud. Met een kookeiland. Het zag er mooi uit." Ook de speeltoestellen van de kinderen staan niet meer in de tuin. ,,Die waren ook ineens weg. Geen idee waar ze gebleven zijn. Ook een bankje is foetsie."

VERZEKERINGHet huis en  de schuren zijn geen eigendom van Snitselaar zelf. Hij pachtte het van de gebroeders Aantjes, die op meerdere plekken in het gebied grond en opstallen bezitten.

,,We weten nog niet wat er gaat gebeuren met de gesloopte schuren", laat Sjaak Aantjes telefonisch weten aan RTV Utrecht. ,,We wachten op de afhandeling door de verzekeringsmaatschappij. Pas dan weten we waar we aan toe zijn en kunnen we eventueel aan herbouw denken. Verder kan ik er op dit moment niets over zeggen."

ZAKLAMP De schoonmakers laten intussen andere ruimtes in de woning zien. De garage waar een van de branden ontstond. De woonkamer met de zwartgeblakerde tuindeuren en de houten plaat die een gat in het venster afdekt. De reusachtige kelder. ,,Er is hier geen stroom, sorry", zegt een van hen. ,,We moeten het dus doen met de zaklamp op een mobiele telefoon. Heb jij er eentje bij je? Mijne ligt nog boven."

De mannen zijn trots dat ze al heel wat hebben kunnen herstellen. ,,Met de hogedrukspuit hebben we dat gedaan", zeggen ze als we terug in de woonkamer zijn en de schoonmakers op de glimmende vloer wijzen. ,,Mooi hè? Het is wel een huisje hoor. Groot! We proberen het weer mooi te maken, maar er moet nog een hoop gebeuren. Ik heb gehoord dat hier voorlopig niemand komt wonen. Maar als het straks is opgeknapt dan kun je er best wel weer wat van maken. Moeten ze wel goeie verf gebruiken. De verf die er op zat was slecht. Kwam allemaal los toen we aan het poetsen waren. Dat hoort niet."

HOOFDVERDACHTE Nog altijd is niet precies duidelijk wie er achter de serie branden in Werkhoven zit. De politie ziet Snitselaar nog altijd als hoofdverdachte. Hij werd zelfs gearresteerd, maar de rechter-commissaris vond dat justitie te weinig in handen had om hem langer vast te houden.

Zelf ontkent de agrariër in alle toonaarden iets met de branden te maken te hebben. Zijn familie steunt hem onvoorwaardelijk. Ook zijn ex-vrouw Patricia gelooft in zijn onschuld. Maar wie er dan wel achter zit, kan of wil niemand in de kring rond Snitselaar zeggen. Mogelijk heeft het met een zakelijk geschil of met zijn seksuele geaardheid te maken, maar de politie heeft daar geen keihard bewijs voor gevonden.


POLITIEWAGENS Is de dreiging met het vertrek van Snitselaar helemaal weg in Werkhoven? De politie surveilleert nog wel, maar zo vaak als tijdens die roerige decemberweken rijden de politiewagens niet meer door de polder. Destijds werden wegen afgesloten na iedere brand, werden voertuigen gecontroleerd en vlogen er politiehelikopters boven de landerijen. Dat is verleden tijd.

De bewoners van het dorpje hebben dit jaar nog geen colonne brandweerwagens met sirenes en zwaailichten langs hun huis zien rijden. De agrarisch ondernemer zelf is er ook al een tijd niet meer gezien, leert navraag in de dorpskern. De brievenbus op het erf puilt uit.


PLUIMVEEBEDRIJF Omdat Natures Best vanwege het bestemmingsplan niet in Werkhoven voortgezet mocht worden - de gemeente Bunnik dreigde met een dwangsom - kocht Snitselaar met hulp van een anonieme investeerder een failliet pluimveebedrijf in het naburige 't Goy. Dat wordt tot op de dag van vandaag bewaakt met mobiele beveiligingscamera's.

Het zijn dezelfde camera's die weken op het erf in Werkhoven stonden. De camera's die afgelopen jaar geen enkele keer de brandstichter of brandstichters konden vastleggen.  

(Tekst en foto's: RTVUtrecht / Mark van der Wel)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie