Driekoningenvoettocht.
Driekoningenvoettocht. import

15de Driekoningenvoettocht

24 december 2018 om 07:30 lokaal

BUNNIK Zondag 6 januari vertrekt voor de 15de keer de jaarlijkse Driekoningevoettocht. Een wandeling van 16 km lang die jaarlijks veel inwoners uit de parochie en omliggende streken trekt. Dit jaar van Houten naar Culemborg.

Ali van Vemde

Jaarlijks lopen zo'n honderd mensen mee met de Driekoningsvoettocht. Dit jaar een bijzondere editie, want het is de 15de keer dat deze tocht wordt georganiseerd. Tijdens de wandeling van Houten naar Culemborg wordt voor de inwendige mens gezorgd. De ervaring leert dat er tijdens het wandelen vaak verrassende gezellige gesprekken plaatsvinden.

Wanda de Jong is één van de organisatoren. Zij vertelt: "Het idee is ontstaan door de gedachte dat de Driekoningen symbool staan voor de openbaring van de geboorte van Jezus. Dat betekent dat Jezus niet alleen voor de Christenen is geboren maar voor de hele wereld. De drie koningen verbeelden dat, omdat zij uit de toen bekende drie werelden kwamen, ieder op eigen initiatief." Toenmalig pastor Edwin van der Zande kwam op het idee om gestalte te geven aan het missionaire, wat de kerk ook als taak heeft. "Je bent niet alleen voor je eigen kerkgemeenschap maar juist ook voor degenen die ook jouw aandacht nodig hebben. Dan maakt het niet uit of je nu wel of geen lid bent van de kerk." Wanda gaat verder: "Aandacht is er onderweg, wanneer je aan het wandelen bent. De mooiste gesprekken komen dan tot stand. In dat idee lopen de Driekoningen met ons mee."

THEMA De parochie heeft elk jaar een thema waaruit gewerkt wordt. Dat is dit jaar jaar 'Bronnen van leven'. Een thema dat zich richt op de bezinning en de bewustwording over; waar word ik nu gelukkig van of waar haal ik mijn inspiratie vandaan of waar verwonder ik mij over en sta dan even stil.. "Onze tocht heeft het thema Grenzen verleggen, op zoek naar nieuwe bronnen van leven," zegt Wanda hierover. "We verleggen letterlijk onze grenzen, want onze eindbestemming is onze zusterparochie in Culemborg. We delen wel dezelfde pastoor, maar de parochies zijn op zichzelf. Juist als je je grenzen gaat verleggen ga je weer op zoek naar nieuwe bronnen die je gelukkig maken. Nieuwe stappen ondernemen is altijd uitdagend en inspirerend. Je leert jezelf en daarbij die ander ook weer kennen."

ROUTE Een werkgroepje, bestaande uit leden uit de acht parochies die de Paul Johannes de XXIII vormen en pastor Lilian Weijman, bepaalt de route en loopt deze voor. Vooraf controleren ze de route nog een keer om te kijken of het goed te doen is. Zo wordt onder andere rekening gehouden met weersomstandigheden. Zo rond de 100 mensen lopen ieder jaar mee, soms wat meer. De Driekoningenvoettocht is voor iedereen toegankelijk. Wanda: "Het is juist leuk wanneer niet gelovigen, zoals zij dat zelf noemen, erbij zijn. Je ziet op één dag drie kerken aan de binnenkant. Overal krijg je iets lekkers aangeboden. Je mag de ruimtes ervaren, ontmoetingen doen en even stil staan; waar word ik nu gelukkig van …?" De mensen krijgen voordat ze op pad gaan een 'gedachte zin' mee' om zo een gesprek te beginnen. Zo ontstaan er al snel gesprekken die er toe doen en die er voor zorgen dat je weer 'opgetild' wordt om verder te gaan. Daardoor ontstaat verbondenheid. Er is ruimte om je verhaal af te maken. Je steekt je arm door en je steunt elkaar! Als de wandelaars in Culemborg aankomen, krijgen ze eten en drinken aangeboden, daarna is er een lichtjesviering in de kerk. "Het mooie is dat we de kersttijd daarmee afsluiten en allen een lichtje kunnen ontsteken; ieder met zijn of haar gedachten daarbij."

VRIENDENGROEP De organisatie van de Driekoningenvoettocht wil een ondersteunende vriendengroep maken. Bij het opgeven krijg je de vraag of je vriend wil worden. Zo wordt de Driekoningenvoettocht gericht financieel ondersteund en worden weer mensen met goede ideeën benaderd om geïnspireerd te blijven.

De tocht begint in Houten aan de Loerikseweg om 9.30 uur met een Eucharistieviering. Vanaf 11.00 uur is er koffie en de wandeling start om 11.30 uur. De route gaat via Schalkwijk naar Culemborg. Zie voor meer informatie en aanmelding www.driekoningenvoettocht.nl

Driekoningenvoettocht.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie