De voorste vijf raadsleden zijn leden van de CDA fractie (archieffoto mei 2018)
De voorste vijf raadsleden zijn leden van de CDA fractie (archieffoto mei 2018) Kuun Jenniskens

CDA spoort aantal fouten op

17 december 2018 om 11:30 lokaal

ODIJK Tijdens de raad van 13 december kaartte het CDA aan dat er fouten te betreuren waren in de vergaderstukken; de nummering van twee raadsvoorstellen klopte niet; de datering van besluiten riep vragen op; een verkeerde optelling gaf een fout van 40.000 euro; en notulen kwamen heel laat naar de raad.

Kuun Jenniskens

Het CDA stelde dit aan de orde bij de Tweede Bestuursrapportage. Leny Visser legde een en ander uit. Zoals een fout in het saldo van de Begroting die niet met 560.000 negatief eindigt, maar met 6 ton negatief. Ook was het anonimiseren van een document mislukt en een handtekening fout gezet. Visser: ,,U begrijpt toch dat het vertrouwen dat er zorgvuldig wordt gewerkt, een knauw heeft gekregen? Kunnen we het wel aan jullie overlaten, of moeten we alles tot in de details controleren? Hoe is het mogelijk? Wat gaat het college doen om de kwaliteit van documenten te waarborgen?"

Arie Viskil (P21) zei dat het niet goed is als dingen fout gaan, maar wilde dit los zien van het agendapunt. Dat was ook de opvatting van Frans Pouw (Liberalen), die zich zichtbaar ergerde en het er niet over wilde hebben. Fractiegenoot Schenk noemde het slordigheden over een ‘staatje’. Ook wethouder Erika Spil deed haar best om uit te leggen dat er niks aan de hand is.

Zoals vaker, zijn de gelederen binnen de coalitie van P21 en Liberalen goed gesloten. Het wordt de CDA fractie niet in dank afgenomen dat zij haar controlerende taak vervult (en daarnaast ook regelmatig oproept om als raad meer kaderstellend te werk te gaan). Daar wordt schamper over gedaan - alsof het CDA dingen niet goed zou begrijpen. Het CDA kreeg balletjes teruggespeeld: jullie zitten toch ook in de agendacommissie en de werkgeverscommissie (die over het functioneren van de griffie gaat die de vergaderingen voorbereidt, red.).

Burgemeester Ruud van Bennekom liep niet in de coalitiefuik en maakte excuses: ,,We constateren dat er onzorgvuldigheden in de procedures en in de stukken zitten. Daarvoor geef ik u mijn excuses, ook namens het college. De raad heeft inderdaad een controlerende taak, maar dat je dit soort dingen moet controleren is niet de bedoeling. Op het oog gaat het niet om onrechtmatigheden, maar ik ga deze gang van zaken intern wel onderzoeken. Ik zal de alertheid hierover binnen het gemeentehuis op peil brengen en dat moet snel. Wat mij betreft moet voor de volgende raadsvergadering alles weer in orde zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie