POWER geeft inzicht én contacten

13 december 2018 om 11:32 lokaal

BUNNIK / ZEIST In de workshopreeks 'POWER Veerkracht op leeftijd' verkennen ouderen met elkaar keuzes voor de toekomst. Ze bekijken hun huidige situatie en wat ze in de toekomst willen. Daarbij inspireren ze elkaar. In vijf workshops komen de thema's lichaam & geest, sociale contacten, materiële situatie, arbeid & activiteiten en waarden & inspiratie aan bod. Na de workshops blijven sommige deelnemers elkaar zien, al dan niet in POWER-kringen.

Flip de Zwart (72) nam deel aan de workshopreeks nadat hij alleen kwam te staan. ,,Na een jaar in de rouw dacht ik: ik ga zoeken wat ik nu ga doen met mijn leven. Ik deed vrijwilligerswerk, maar was moeilijk te been. Financieel had ik het goed voor elkaar. Ik had genoeg kennissen. Maar uiteindelijk deed ik alles alleen." De workshops brachten hem reflectie. ,,Je hoort verhalen van anderen. Dan denk je: ik heb niet zo te klagen. Door de cursus kwam ik tot de conclusie: ik wil de rest van mijn leven prettig doorbrengen, leuke dingen doen en het liefst niet in mijn eentje. En de cursus heeft nóg wat opgeleverd: ik heb er mijn vriendin leren kennen."

Marlou van Eekelen (67) deed mee aan de workshopreeks toen haar rol als mantelzorger wegviel. ,,Mijn werk was gestopt. Ik paste op de kleinkinderen en was mantelzorger. Toen dat wegviel, dacht ik: oppassen vind ik leuk, maar er zijn vast méér dingen die ik leuk vind." Ze besloot om mee te doen aan POWER. Dat heeft haar veel gebracht. Marlou: ,,Overzicht, inzicht en uitzicht." Ze licht toe: ,,Overzicht is: waar sta jij in de maatschappij, hoe is je leven? Als je dat helder hebt, krijg je inzicht: waar word ik blij van, wat drukt op me? Dan wordt duidelijk: dát wil ik niet, dát wel. Dat geeft je uitzicht: zó ga ik het doen."

Marlou, die nog regelmatig samenkomt met enkele deelnemers om iets te onder-nemen, vond de workshopreeks heel goed. ,,Het is doordacht opgezet en wordt vakkundig begeleid. Er wordt meteen een basis van vertrouwen gecreëerd. Door de wisselwerking tussen de deelnemers, krijg je een veel ruimer beeld. Temeer omdat je in aanraking komt met mensen die niet uit jouw vertrouwde omgeving komen. Dat is zo verrijkend."

Stip ter Laan (69) is al jaren begeleider van de workshopreeks. ,,Als begeleider let ik erop dat mensen elkaar laten uitpraten en geen oordeel geven. Dat werkt heel goed. We kijken naar wat we belangrijk vinden in het leven. Daardoor heb je meteen een uitwisseling. Via opdrachten zoeken deelnemers zelf, of samen, dingen uit. Ze vertellen elkaar wat hen ontroert, wat hen aanspreekt. Ze nemen dan bewúst de tijd voor zichzelf en komen al snel tot verdiepende gesprekken. Daardoor leren wij ouderen - deelnemers én begeleiders - veel van elkaar."

Interesse in deelname aan de workshops? Op 10 en 24 januari 2019 14.00-15.30 uur  kunt u gratis deelnemen aan een informatiemiddag. Plaats : MariaOord, Hortensialaan 30B te Zeist. Graag aanmelden via info@gildezeist.nl of  M 06-31 99 57 48. Of zie www.gildezeist.nl/projecten/POWER

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie