Afbeelding
Colijn van Noort

Natuur van de golfbaan op agenda

30 november 2018 om 17:01 lokaal

BUNNIK Namens P21 heeft raadslid Wypke Zuidweg vragen gesteld over het natuurbeheer op Golfbaan Kromme Rijn, gelegen in natuurgebied de Brakel. Het natuurbeheer zou in het geding zijn. De gemeente pakt hierdoor de monitoring van de golfbaan, na tien jaar nalatig te zijn geweest, weer op.

Kuun Jenniskens

CONVENANT Voorafgaand aan de aanleg van de golfbaan in 1997 is er met de gemeente en de Stichtse Milieufederatie een convenant afgesloten over natuurbeheer. Hierin staat dat eenderde van de 22 hectare bestemd is voor de golfsport, eenderde voor natuur en eenderde voor recreatie. P21 was ter ore gekomen dat er geen monitoring meer plaatsvindt van de natuur. Hierdoor zouden belangrijke ecologische waarden verloren kunnen gaan. Er zouden bomen worden gekapt en greens worden verlegd en ook te kort gemaaid, waardoor vlindersoorten verdwijnen. Wypke Zuidweg vroeg daarom aan het college om uit te zoeken wat er gaande is, en of het klopt dat bij een nieuwe renovatieplan eenderde van de natuur gaat verdwijnen ten behoeve van het golfspel?

GEEN CONTROLE Wethouder Erika Spil (P21) bevestigde dat er sinds 2009 geen controle meer is geweest op de uitvoering van het convenant: ,,Vanaf nu gaan we weer jaarlijks controleren. Wat ons is gebleken, na een bezoek aan de golfbaan, dat het convenant wel is uitgevoerd, maar dat er geen controle is geweest.” Over de bomenkap zei de wethouder dat hier geen vergunning voor nodig is. ,,Ook is er geen herplantplicht voor de golfbaan.” Het precieze aantal is de wethouder niet bekend, maar P21 raadsleden hoorden dat het over 25 bomen ging.

MASTERPLAN Over het nieuwe masterplan zei de wethouder: ,,Als de golfbaan ingrepen wil doen die verdergaan dan normaal onderhoud, moet een vergunning worden aangevraagd." Voor zover haar bekend zijn het geen ingrijpende veranderingen, maar gaat het om verleggen van holes of afslagplekken.

ECOLOGIE P21 liet hierop via een persbericht weten dat het goed is dat er aandacht komt voor natuurbeheer op de golfbaan Kromme Rijn. Wypke Zuidweg: ,,Er zijn grote bomen gekapt en vlindersoorten verdwijnen door gewijzigd maaibeleid, dit alles ten behoeve van de golfsport. Ook zijn er nieuwe plannen voor uitbreiding van de golfsport waardoor nog meer natuur lijkt te moeten verdwijnen.” En dat kan niet volgens Wypke Zuidweg en Inge Verhoef van P21. ,,De golfbaan is een unieke plek in Bunnik en een belangrijke ecologische verbinding. Het is een mooi voorbeeld van een evenwichtige samenhang van natuur, recreatie en sport. In 1995 zijn hierover afspraken gemaakt. Het convenant was de voorwaarde voor de vestiging van de golfbaan. En dat moet zo blijven!”

VERGUNNING P21 is blij dat het convenant weer tot leven is gewekt. ,,De wethouder heeft afgesproken dat het convenant weer inhoud krijgt en dat de natuurontwikkeling wordt gemonitord zodat dit belangrijke natuurgebied behouden blijft. Bij ingrijpende renovatie is daarvoor een vergunning nodig en kan dan de juiste afweging plaatsvinden ten opzichte van de hoge natuurwaarde van het gebied. "

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie