GARDENING Amelisweerd
GARDENING Amelisweerd Creative Coding Utrecht

Opening nieuwe tentoonstelling over natuur en technologie: GARDENING Amelisweerd

Kunst

BUNNIK Van 1 juni tot en met 31 juli 2022 presenteert Creative Coding Utrecht deexpositie GARDENING Amelisweerd in en rondom Landhuis Oud Amelisweerd in Bunnik. Met een tentoonstelling en randprogrammering vol activiteiten belichtGARDENING het evenwicht tussen natuur, mens en tech.

De natuur heeft haar geduld verloren en maakte ons via COVID-19 radicaal duidelijk hoe wij zijn verweven met elkaar en de planeet. Het virus en de overstroming in Limburg herinneren ons eraan dat we ons niet los kunnen zien van de natuur, ondanks alle grip die we op de natuur proberen te krijgen. Wij maken onderdeel uit van het ecosysteem. Dit is ook duidelijk bij de locatie van GARDENING: Amelisweerd. 

Dit historische landgoed is al meer dan 50 jaar het strijdtoneel van de overheid en milieuactivisten. We willen de natuur beschermen voor de menselijke hand, en tegelijkertijd is de menselijke invloed niet meer uit onze relatie met de natuur weg te denken. Hierdoor is Landgoed Amelisweerd de perfecte locatie om de thema’s rondom GARDENING te verkennen.

Wat betekent natuur wanneer we het bekijken door de bril van technologie? Samen met burgers, digitale makers en activisten uitgerust met technologie gaan we‘tuinieren’ en spelen we het spel met de elementen. Op speelse en nieuwsgierige wijze gaan we in gesprek met de natuur en onderzoeken we hoe technologie de verbinding tussen mensen natuur verandert. Wat betekent natuur wanneer we het bekijken door de bril van technologie? Wat als we meer ruimte geven aan niet-menselijke perspectieven, zoals die van een rivier, roodborstje of romatomaat? Via kunst en design maakt expositieprogramma GARDENING onze veranderende relatie met de natuur voelbaar en je bewust van jouw en andermans rol in ons ecosysteem. Een hele zomer lang op en rond Landhuis Oud Amelisweerd.

PROGRAMMA In het weekend van 4, 5 en 6 juni opent Landhuis Oud Amelisweerd van 11:00 tot 17:00 haar deuren voor het openingsweekend van GARDENING. Tijdens dit weekend kun je onder andere peddelend in een kano livemuziek maken van de onderwaterwereld, je oren spitsen voor kunstmatige vogelgeluiden (als je heel stil zit, komen ze misschien wel dichterbij), en via je telefoon zien hoe het landgoed er in een ander seizoen uitzag. 

Ook kun je met een drankje van restaurant De Veldkeuken een aflevering opname van Kunstmatig meemaken: een podcast over kunst en technologie, die speciaal dit weekend over de werken van GARDENING gaat. Landhuis Oud Amelisweerd wordt de centrale hub van het expositieprogramma. Vanuit daar maak je een ronde door het bos, langs de A27, door de weilanden naar Fort Rhijnauwen en via het pannenkoekenhuis met de kano over de Kromme Rijn terug naar het Landhuis. 

De route zal onder meer bestaan uit een audiotour die de bezoeker langs verschillende (participatieve) werken in de publieke ruimte leidt. De route eindigt in het landhuis waar verschillende zintuiglijke en interactieve werken worden gepresenteerd. Zo combineert de expositie een mix van ‘ervarings’ werken met werken die een kritische boodschap overbrengen om het publiek te laten onderzoeken, verwonderen en te verrassen. Hiermee maken we vooruitstrevende kunstwerken toegankelijk voor het brede publiek dat recreëert op deze plek.

Oud Amelisweerd
advertentie