Ask me anything van Floris van den Berg
Ask me anything van Floris van den Berg Boekscout

Bunnikse Filosoof schreef ‘Ask Me Anything’

9 augustus 2021 om 17:00 Kunst

BUNNIK Wat gebeurt er als leerlingen de vrijheid krijgen om elke vraag die ze willen stellen aan hun docent mogen stellen? In ‘Ask Me Anything - Philosophical questions from students’ van Floris van den Berg uit Bunnik krijgt de lezer antwoorden op verschillende persoonlijke en filosofische vragen. Dit bijzondere Engelstalige boek met een maatschappelijk thema wordt sinds vrijdag 30 juli uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Floris van den Berg doceert onder meer de tweedejaars filosofiecursus ‘Philosophy of Science and Ethics’ aan de Universiteit van Utrecht. Roemrucht is intussen de rubriek ‘Ask me anything’: bij elk college mogen studenten anoniem vragen stellen aan Van den Berg. Hij geeft eerlijke en nietsontziende antwoorden vanuit zijn persoonlijke opvattingen en standpunten. De resultaten verwerkte hij in een boek.

Wetenschaps- en milieufilosoof Floris van den Berg schreef verschillende boeken, waaronder De vrolijke veganist en De olijke atheïst. Hij werkte mee aan het EO-programma Rot op met je religie. Op de nieuwssite van de UU schreef hij regelmatig opinies waarin hij de universiteit oproept duurzamer te zijn, bijvoorbeeld door een vliegverbod in te stellen en al het vlees uit de kantines te bannen. In zijn cursussen Filosofie gaat hij het debat met studenten niet uit de weg.

ONLINE LES Van den Berg: ,,Toen we aan het begin van de coronatijd alles online gingen doen, zocht ik naar nieuwe methodes om de colleges interactief te maken. De ‘Mentimeter’, een app waarmee studenten tijdens een college anoniem vragen kunnen stellen, leek me interessant, juist omdat het anoniem is. Ik begon er elk college mee. Je kunt leuke vragen stellen om het ijs te breken, of vragen om uit te dagen. Ik maakte ook kwisjes om het begrip vorige colleges te testen. En ik eindigde telkens met: ‘Ask me anything’. In principe stelde ik die vraag naar aanleiding van het college, maar dat breidde zich al snel uit.”

Een voorbeeld van een vraag is: ‘Wat is belangrijker: absoluut gelijk hebben of absoluut overtuigend zijn?’ Het antwoord van Van den Berg: ,,Deze vraag is een voorbeeld van een valse dilemmafout. Het is alsof je iemand vraagt: wil je liever je been laten amputeren of je arm laten amputeren? Als je absoluut gelijk hebt, maar er niet in slaagt om mensen te overtuigen, is dat frustrerend. Denk aan een wiskundeleraar die er niet in slaagt om zijn of haar leerlingen wat basiscijfermateriaal bij te brengen. 

OVERTUIGD VOOR DE VERKEERDE ZAAK Of een mensenrechtenactivist die er niet in slaagt de regering van Saoedi-Arabië te overtuigen om te stoppen met het discrimineren van vrouwen, homoseksuelen, afvalligen, atheïsten enzovoort. Aan de andere kant, als je absoluut overtuigend bent voor de verkeerde zaak kan het heel gevaarlijk zijn. Hitler overtuigde grote mensenmassa’s van zijn gevaarlijke ideeën. Een ander voorbeeld van dit gevaar zijn de charismatische sekteleiders die hun toegewijden betoveren.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie