Karin Sommer-de Vries (hoogheemraadschap) en wethouder Wil Kosterman bekijken de tentoonstelling
Karin Sommer-de Vries (hoogheemraadschap) en wethouder Wil Kosterman bekijken de tentoonstelling Ali van Vemde

3D-expositie De Hollandse Waterlinies in schotbalkenloods in Wijk bij Duurstede

Historie

WIJK BIJ DUURSTEDE Tijdens een feestelijke bijeenkomst is de reizende 3D-Waterwerken-expositie ‘De Hollandse Waterlinies door een andere bril’ afgelopen vrijdag geopend door wethouder Wil Kosterman en Karin Sommer-de Vries, bestuurder van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Deze bijzondere tentoonstelling is te zien in de schotbalkenloods tegenover het Feuniksgebouw aan het Walplantsoen. Iedere vrijdag en zaterdag, tot en met 23 juli, zijn bezoekers welkom van 11.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis.

door Ali van Vemde

De expositie is een bezoek zeker waard. Hier wordt het unieke watermanagementsysteem van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie getoond. Ruim 100 jaar was dit het geheime verdedigingswapen van Nederland. Maar liefst 28 bijzondere waterwerken werden gefotografeerd. Met de hulp van een 3D-bril krijgt de bezoeker een ruimtelijk en realistisch beeld. Bij iedere foto is een begeleidend verhaal te vinden, verzorgd door het Kenniscentrum Waterlinies. 

Niet voor niets is ervoor gekozen om de expositie te houden in de schotbalkenloods. De loods en de nabijgelegen sluis spelen een belangrijke rol in de waterwerken. De sluis is bekend als ‘de kraan van de nieuwe Hollandsche Waterlinie’. In tijden van oorlog kon het gebied rondom Utrecht in tijden van oorlog niet in 30 dagen, maar in 10 dagen onder water worden gezet. Wethouder Wil Kosterman noemde in haar toespraak de verbinding van Wijk bij Duurstede met water. „Als kind wist ik al van het gevaar van de rivier, de getijden, de stroming en kolken.  Ik leerde als kind zwemmen in de rivier. Maar ook de overstromingen bij hoog water als de rivier wel een complete zee lijkt.” In 1996 werd de Stelling van Amsterdam al UNESCO Werelderfgoed, in 2021 werd de Nieuwe Hollandse Waterlinie hieraan toegevoegd.

OPENING Met het doorknippen van een lint werd de tentoonstelling officieel geopend. Karin Sommer-de Vries is bestuurlijk verantwoordelijk voor het jubileumjaar 900 jaar Waterbeheer. „Doordat we samenwerken met verschillende partijen, waaronder de gemeente, de provincie, het archief en de VVV, zijn mooie initiatieven tot stand gekomen.” Tot voor kort lagen in de schotbalkenloods de schotbalken opgeslagen, nu is er door de vrijwilligers een prachtige expositieruimte van gemaakt. Een woord van dank was er dan ook voor de vrijwilligers die dit mogelijk maken en ook tijdens de openingstijden toezicht zullen houden.

DE WATERTOCHT Studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht maakten in samenwerking met de VVV Kromme Rijnstreek en de gemeente een watertocht, een kinderspeurtocht door Wijk bij Duurstede. Via de online app van izi.Travel kunnen de kinderen de route lopen en antwoorden vinden op de vragen. De start van de Watertocht is bij de VVV aan de Achterstraat 4. Hier kan ook een puzzelblad worden opgehaald.

De expositie is geopend
Toespraken van Wil Kosterman en Karin Sommer-de Vries
advertentie