Eén van de twee oude kaarten uit 1837 van Bunnik en de Niënhof wordt door Henk Blok overhandigd aan Erika Hokke, directeur van het RAZU.
Eén van de twee oude kaarten uit 1837 van Bunnik en de Niënhof wordt door Henk Blok overhandigd aan Erika Hokke, directeur van het RAZU. Meike de Vries

Oude kaarten van Bunnik en Niënhof teruggevonden

30 mei 2022 om 10:00 Historie

BUNNIK / WIJK BIJ DUURSTEDE Op 25 mei bracht een groep vrijwilligers van de ‘Dorpscanon Kromme Rijn’ een bezoek aan het Regionaal Archief Zuid Utrecht (RAZU) op uitnodiging van Erika Hokke, de nieuwe directeur van het RAZU. De Dorpscanon Kromme Rijn is een website met historische verhalen over de dorpen in de Kromme Rijn Streek, onder het motto ‘Lokale geschiedenis, lokaal verteld’. Verschillende vrijwilligers uit Bunnik, Houten, Schalkwijk, Cothen en andere dorpen uit de regio verzamelen verhalen over de lokale geschiedenis die vervolgens een plek krijgen in een “venster” op de website. De bijdragen kunnen gaan over de Romeinse tijd of een persoonlijke geschiedenis van een oude familie of een lokaal bedrijf wil een verhaal uit de doeken doen.

Intiatiefnemer Meike de Vries uit Bunnik: ,,Met de Dorpscanon Kromme Rijn willen we vooral de stem laten horen vanuit lokale bevolking, ook via ‘oral history’. Onze focus ligt dus minder op de ‘officiële geschiedschrijving’ maar juist meer op wat mensen zelf nog weten of zaken die zij zelf uitgezocht hebben.

De groep schrijvers voor de Dorpscanon was uitgenodigd op het RAZU om meer te horen over de archiefstukken die hier opgeslagen liggen, zoals bijvoorbeeld een oude poortersboek van een stadspoort van Wijk bij Duurstede.

Een mooie nieuwe aanwinst voor het archief zijn twee kaarten uit 1837 waarop het landschapspark de Niënhof, de Kromme Rijn en Cattenbroeck, het gebied ten noorden van de Niënhof, staan ingetekend. Deze oude kaarten, die in 1837 gemaakt zijn door Jan Everard de Pesters (1802-1879), destijds de eigenaar van het landgoed de Niënhof, werden ‘herontdekt’ tijdens naspeuringen over de historie van landgoed de Niënhof.

De Vries: ,,In oude stukken las ik dat deze kaarten er moesten zijn en dat ze waarschijnlijk te vinden waren bij de familie, die al over meerdere generaties jachtopziener en boswachter van de Niënhof is geweest. Dit bleek inderdaad het geval. Door de samenwerking met de schrijver Henk Blok is een stukje origineel erfgoed veilig gesteld en krijgt het een plekje in het Regionaal Archief Zuid Utrecht, het RAZU!”

Tijdens het bezoek op 25 mei werden de oude kaarten officieel overhandigd aan een zichtbaar verraste Erika Hokke. Het is nog niet bekend op welke termijn het archief de kaarten openbaar toegankelijk maken.

Wil je ook een bijdrage leveren aan het ontsluiten van lokale geschiedenis, en wellicht een mooi archiefstuk op het spoor komen? Kijk dan op de site van de Dorpscanon Kromme Rijn (www.dorpscanon-krommerijn.nl) en meld je aan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie