Daan Schuurmans in de eerste aflevering van Het Verhaal van Nederland.
Daan Schuurmans in de eerste aflevering van Het Verhaal van Nederland. NTR

Daan Schuurmans vanavond te zien bij Castellum Fectio in Bunnik

Historie

BUNNIK/WIJK BIJ DUURSTEDE Voor het NTR-programma ‘Het verhaal van Nederland’ bezocht presentator Daan Schuurmans het Castellum Fectio in Bunnik en ‘Dorestad’ Wijk bij Duurstede. Vanavond is de aflevering te zien over de Romeinse tijd in ons land, waarin het Castellum en de Limes voorkomen. 

door Agnes Corbeij

Het verhaal van Nederland is een programma waarin de geschiedenis van ons land wordt verteld met re-enactors, mensen die de geschiedenis naspelen. Vorige week was de eerste aflevering te zien over de jager-verzamelaars en het ontstaan van de boerensamenleving. Vanavond om 20.35 wordt de tweede aflevering uitgezonden op NPO1, over de Romeinse tijd en de Bataven. 

DORESTAD Volgende week is de derde aflevering te zien, over de Friezen en de Franken, waarin Dorestad dankzij de strategische ligging een heel belangrijke handelsstad was in Europa. Vandaar dat Daan Schuurmans ook Wijk bij Duurstede aandoet in zijn reis door het verleden. 


Castellum Fectio - Jan Ausems

In de serie worden ook steeds archeologische vondsten getoond, met daarbij het museum waar dit stuk in het echt te bewonderen is. Ook vertellen archeologen en historici over de verschillende perioden in de geschiedenis van ons land. De serie bestaat uit tien afleveringen, waarbij chronologisch door de geschiedenis gewandeld wordt. Met een abonnement op NPO Start zijn alle afleveringen al te zien. 

PODWALKS Naast de televisieserie is ook een podcast opgenomen met Daan Schuurmans. Het is de bedoeling dat luisteraars tijdens een wandeling door tien verschillende steden luisteren naar het verhaal over de geschiedenis van deze plaats. De podwalks, zoals NPO het noemt, zijn gratis te downloaden. Ook zonder de serie te bekijken, zijn de podwalks te lopen.

Met de serie en podcasts hoopt de NTR de kijker en luisteraar iets bij te brengen. Op de website zegt de omroep: ,,Kennis van de geschiedenis kan bovendien helpen om gebeurtenissen in het heden beter te begrijpen. Met de TV-serie Het verhaal van Nederland prime time op NPO 1 richten we ons op een breed publiek. Op kijkers die geïnteresseerd zijn in de Nederlandse geschiedenis, maar ook op mensen die daar in eerste instantie misschien minder in geïnteresseerd zijn, maar door de gekozen vorm toch geprikkeld worden en nieuwsgierig raken.”

De afleveringen zijn niet geschikt voor kinderen, wegens het geweld. Voor die doelgroep heeft NTR een online-Zapp serie gemaakt: Histories. 


Het Castellum Fectio is ook onderdeel van het Bunnikpad - Kees Volkers

advertentie