Met de komst van de CNV werd het gebouw in 1992 heropend door de minister. Het bord werd deze week door Van Oord gered van de sloophamer.
Met de komst van de CNV werd het gebouw in 1992 heropend door de minister. Het bord werd deze week door Van Oord gered van de sloophamer. Agnes Corbeij
video

Historisch bordje CVN-gebouw net op tijd gered door Van Oord zelf

25 maart 2021 om 08:00 Historie

ODIJK Het bordje dat aan de gevel van het CNV gebouw werd bevestigd bij de heropening in 1992, werd deze week vlak voordat de sloophamer langs kwam, van de muur gehaald. Koos van Oord sr. stond toevallig te kijken en vroeg een medewerker van het sloopbedrijf het bordje te verwijderen. Van Oord hield in de jaren zeventig en tachtig kantoor op deze plek en gaat het bord teruggeven aan de voormalig voorzitter van het CNV, die het gebouw destijds van hem kocht. 

Vorige week werd gestart met de sloop van het kantoorpand dat sinds 1973 aan de Oude Haven in Odijk staat. Weinig Odijkers kennen de interessante geschiedenis van dit gebouw. Van Oord, één van de grootste baggermaatschappijen ter wereld, werd hier groot en er werden belangrijke CAO-akkoorden in dit kantoor beklonken. Op Bunniks Nieuws Premium is een uitgebreid artikel over de historie van dit gebouw te lezen, met interviews met Koos van Oord sr. en Arend van Wijngaarden, voormalig voorzitter van de CNV Hout en Bouwbond. 

De eerste gebruiker van het gebouw, Van Oord baggermaatschappij, werd destijds geleid door vier broers. Een van hen is Koos van Oord sr, sinds 2003 woonachtig in Odijk. Bunniks Nieuws ging samen met hem bij de sloop kijken. Ter plekke zag Van Oord het bordje en besloot meteen dat hij dit bord aan Van Wijngaarden wilde teruggeven. 


Koos van Oord sr. komt af en toe kijken bij de sloop - Agnes Corbeij

Het is niet voor het eerst in de geschiedenis dat Van Oord een object van dit terrein wist te redden. Toen het pand door CNV verkocht werd aan de ontwikkelaar, ruim tien jaar geleden, belde Van Oord naar Van Wijngaarden om te vragen of hij het anker terug mocht, dat Van Oord ooit zelf had opgebaggerd voor de kust van Jamaica en in de tuin van het CNV terrein gezet had. Van Wijngaarden vond dat prima en vandaag de dag is het anker te bewonderen voor het kantoor van Van Oord aan de Maas in Rotterdam.


Het anker dat jarenlang bij het CNV gebouw stond, staat tegenwoordig in Rotterdam. - Van Oord Baggermaatschappij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie