De grote overstroming van 1747

23 feb, 11:35 Historie
Jan Dijkstra (Houten)
De plek van de doorbraak van de Lekdijk met bijhorende wiel in Wijk bij Duurstede
De plek van de doorbraak van de Lekdijk met bijhorende wiel in Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE In februari 1747 breekt de Lekdijk bij Wijk bij Duurstede door. Het Kromme Rijngebied loopt snel onder. Binnen enkele dagen bereikt het water Utrecht en daar blijft het niet bij. De doorbraak is 150 jaar lang het schrikbeeld voor inwoners van onze streek. 

De Lek is altijd een van de grootste gevaren voor het Kromme Rijngebied geweest. Onregelmatig traden er overstromingen op en tijdens een oorlogssituatie werd de dijk nog wel eens bewust doorgestoken. Voor boeren en burgers was het leed bij een overstroming niet te overzien, waarbij het rivierwater uiteindelijk Leiden, Delft en Amsterdam kon bereiken. In 1747 ging het voor de laatste keer mis.

De overstroming van 1747 komt niet onverwacht. Vanaf half februari zijn Holland en Utrecht al paraat en is er dijkbewaking ingesteld. Het water in de Lek staat hoog. Overal worden voorzorgmaatregelen genomen. Niet alleen de rivierdijken, maar ook de dwarsdijken in de polders worden gecontroleerd en daar waar nodig versterkt. Bij het Oudslijke..