Twee weken lang hebben de archeologen op het Jochem Janszplantsoen gezocht naar sporen uit de Romeinse Tijd en de IJzertijd.
Twee weken lang hebben de archeologen op het Jochem Janszplantsoen gezocht naar sporen uit de Romeinse Tijd en de IJzertijd. Agnes Corbeij

Video over archeologische vondsten Jochem Janszplantsoen in Odijk

2 december 2020 om 09:00 Historie

ODIJK Deze week worden de archeologische werkzaamheden op het Jochem Janszplantsoen in Odijk afgerond. De gemeente liet een video maken over de werkzaamheden en de vondsten. De video is hieronder te bekijken.  

door Agnes Corbeij

Romeinse munten, armbanden uit de IJzertijd en interessante ontdekkingen over de bodem en het reliëf. Dat zijn enkele van de ontdekkingen die archeologen de afgelopen twee weken gedaan hebben op de plek waar het appartementencomplex aan het Jochem Janszplantsoen gebouwd gaat worden.  

Sinds woensdag 11 november staan er elke dag busjes van RAAP archeologie langs de weg. Weer of geen weer, de archeologen schaven centimeter voor centimeter de bodem af met een graafmachine om vervolgens met hun handen in de klei de prachtigste historische vondsten te doen. Veel nieuwsgierige voorbijgangers en omwonenden kwamen al een kijkje nemen, van achter het hek. 


OEVERWAL Projectleider Roosje de Leeuwe is enthousiast over de vindplaats. ,,Het bijzondere van deze plek is dat we op een voormalige oeverwal staan. Dat was vroeger een hoger gelegen plek die zeer geschikt was voor bewoning.” Een oeverwal ontstaan door overstroming van een rivier, in dit geval de Kromme Rijn. Vlak naast de rivier ontstaat een verhoging, doordat na elke overstroming zand en klei achterblijft. 

De omgeving Bunnik/Odijk is een dankbaar zoekgebied voor archeologen. De Leeuwe: ,,Hier was al lang geleden bewoning. In de IJzertijd, van 500 tot 12 voor Christus, en in de Romeinse tijd, rond het begin van de jaartelling. In die tijd had dit gebied een prominente plek in het landschap. Daarom is er veel te vinden.”  

In een uitgebreid Premium artikel is meer te lezen over de vondsten, de unieke zoekplek en het werk van RAAP. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie