Op zaterdag stelt fort bij Vechten het Reduit open voor publiek, zodat bezoekers het zelf kunnen gaan ontdekken. Er zijn vrijwilligers aanwezig om uitleg te geven.
Op zaterdag stelt fort bij Vechten het Reduit open voor publiek, zodat bezoekers het zelf kunnen gaan ontdekken. Er zijn vrijwilligers aanwezig om uitleg te geven. Yvon Hoogendijk

Bunnikse Open Monumentendag

2 september 2019 om 10:11 Evenementen

BUNNIK Dit jaar is het thema voor de landelijke Open Monumentendag 'Plekken van plezier'. Het comité dat deze dag in Bunnik organiseert, heeft dit thema met een aantal monumenthouders vertaald naar 'Viert u met ons mee?'. Op 14 en 15 september kunnen er in en rondom een aantal kenmerkende monumenten in Bunnik, Odijk en Werkhoven op verschillende manieren Open Monumentendagen worden gevierd.

Op het dorpsplein wordt een historisch dorpsfeest georganiseerd. Het plein wordt omringd door vele monumenten, zoals de Oude Dorpskerk, het oude Raadhuis en het Wapen van Bunnik. Het is voor deze gelegenheid omgetoverd in een plek van plezier. Bezoekers kunnen genieten van muziek en spel en maken kennis met historische ambachten die in vroegere tijden voor Bunnik heel belangrijk waren. Een aantal bedrijven en vrijwilligers uit Bunnik en omgeving is bereid gevonden om te laten zien hoe het er vroeger aan toeging op de boerderij: bij fruittelers, bakkers, imkers korfvlechters, kaasmakers en het vilten van wol.

Op het terras van het wapen van Bunnik en in de oude Dorpskerk treden de hele middag koren, orkesten en muziekensembles op. Ook BO!NK theater heeft voor deze gelegenheid speciale acts ingestudeerd. De koren Cantecleer, De parels van de Kromme Rijn en het kinderkoor van de Muziekschool zijn ook aanwezig. Verder treden het saxofoonensemble Juice, het cello & pianoduo Roos & Zala, de klarinetleerlingen van Joost van Berkel, drumfanfare Victoria, Blaas Vaak en the Mama's and the Papa's op.

Rondom de Meent De nieuwe eigenaren van Het Wapen van Odijk nodigen het publiek graag zowel op zaterdag als zondag uit en hebben een 'plezierig' programma samengesteld. Jan Kleinpenning houdt een lezing over twaalf eeuwen Odijk. Hij heeft hier een boek over geschreven, dat ter plekke kan worden aangeschaft. Elly van Duin vertelt het hele weekend leuke verhalen over Odijk. Raymond van Uppelschoten vertoont een geluidloze film uit 1968 met dorpelingen uit Odijk.

Ook het Witte Kerkje is dit jaar op zaterdag- en zondagmiddag open voor het publiek. De geschiedenis van het kerkje wordt in snelle strofen verteld. Tussendoor zijn er korte muziekuitvoeringen en kan het publiek leren Barokdansen.

Werkhovense Molen verandert in Moulin Rouge Korenmolen 'Rijn en Weert' neemt het thema dit jaar bijna letterlijk. Waar werd er meer plezier beleefd dan in cabarettheater Moulin Rouge in Parijs? Laat je verleiden en inspireren en bezoek de Moulin Rouge van Werkhoven. Vergeet tenslotte niet om op zondag een bezoek te brengen aan de Watertoren. Bezoekers krijgen een gratis rondleiding naar boven en het weekend kan feestelijk worden afgesloten met een appel-notentaart of een simpele lunch.

Naast deze activiteiten hebben ook dit jaar weer vele monumenteigenaren hun deuren en poorten geopend voor bezoekers en de daarbij horende gratis rondleidingen. Het programma is terug te vinden in een gids, die te verkrijgen is bij de opengestelde monumenten, in restaurants, in verschillende winkels en op het gemeentehuis. Ook op www.openmonumentendag.nl/bunnik staat meer informatie.

Kader 2 (extra)

Vrijwilligers gevraagd

Al meer dan 25 jaar organiseert het comité van de Open Monumentendag gemeente Bunnik het Open Monumentenweekend. Een particulier initiatief, dat geheel draait op vrijwilligers en financieel mogelijk is met subsidie van gemeente en sponsoren. Alle monumenten zijn zonder kosten te bezoeken. Het comité verwelkomt nieuwe leden en vrijwilligers. Meld je aan bij Piet Koning, 06-53 75 24 67, p.ckoning@freeler.nl.

Wethouder Erika Spil (links) ontvangt het eerste exemplaar van de gids uit handen van Irene Okkerman (rechts). In het midden Piet Koning en Yvon Hoogendijk van het comité.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie