Ton van den Brink, Gerard van den Anker (voorzitter NFO), burgemeester Isabella, René Bal (adviesbureau Delphy)
Ton van den Brink, Gerard van den Anker (voorzitter NFO), burgemeester Isabella, René Bal (adviesbureau Delphy) Van den Brink

Dé Appeldag 2021 in ‘t Goy een groot succes

27 juli 2021 om 15:59 Economie

’t GOY Donderdag 8 juli vond bij fruitteeltbedrijf Van den Brink bv in ’t Goy Dé Appeldag 2021 plaats. De dag stond in het teken van nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van de appel- en perenteelt. Diverse bedrijven maakten hun opwachting op het buitenterrein van het bedrijf en zorgden voor een onderhoudend programma. Ton van den Brink is blij dat Dé Appeldag op zijn bedrijf doorgang kon vinden. ,,Het was een hele geslaagde dag met een afwisselend programma. Er was niet alleen ruimte voor de nieuwste snufjes, maar zo’n dag is ook nuttig om de banden tussen de fruittelers te versterken” aldus Van den Brink.

Door Rina Knopper

De dag, georganiseerd door NFO Kring Midden Nederland en Delphy, werd ingeleid door een toespraak van Marc André de la Porte, voorzitter van kring Midden-Nederland. De la Porte  benadrukte in zijn speech de veerkracht van de familie van den Brink en hoe zij na de eerdere tegenslag van de grote brand er een prachtig bedrijf van hebben weten te maken en zij alle lof en respect verdienen.

DUURZAME UITBREIDING Vervolgens opende Burgemeester Gilbert Isabella officieel Dé Appeldag 2021. Hij benoemde dat Van den Brink niet alleen tijdens de bouw veel aandacht heeft gehad voor duurzaamheid en milieu en dit consequent doorvoert in het gehele teeltproces. Van den Brink benadrukt dat in zijn openingswoord: ,,In de toekomst willen wij onze kwaliteit en dienstverlening waarborgen, daarom investeren wij in duurzame uitbreiding van het bedrijf. Het koelcomplex is met 38 cellen toegenomen, waarvan de meeste ULO (Low Oxygen-bewaring), hiermee blijft de kwaliteit van het fruit hoog. Verder is er een sorteerlocatie van 2500m2 gebouwd, een compleet nieuw kantoor met daarboven huisvesting voor de eigen medewerkers en een weegbrug op het terrein.”

Deze zaterdag stond het buitenterrein van het bedrijf vol met kramen en machines. Tal van demonstraties, infosessies en rondgangen stonden op het programma. De dag werd goed bezocht want er zijn uiteindelijk rond de 2400 bezoekers geteld. 

KLIMAATNEUTRAAL DUIT staat voor duurzaam fruit telen in Utrecht. Want ook in de fruitteelt is ‘klimaatneutraal’ het sleutelwoord. Zo wordt er qua machinerie groot ingezet, veel trekkers rijden onbemand en/of kunnen 3 rijen bomen tegelijk ‘bedienen’. Er worden speciaal geprogrammeerde drones opgelaten om data over de groei en gezondheid van het fruit op te halen. Elke boom staat geregistreerd en kan op maat worden bemest, bewaterd, gekort of behandeld. Zo gaan er geen energie en/of middelen verloren. De hele geschiedenis van de appel of peer is traceerbaar via de barcode op de kist waarin hij uiteindelijk terecht komt.

Nederland is het schoonste land per kg geoogst fruit in de wereld

SCHONE TEELT Van den Brink: ,,Nederland is het schoonste land per kg geoogst fruit in de wereld. Daarom is het jammer dat er nog steeds zoveel buitenlands fruit in de supermarkten ligt. Nederlanders zijn uiterst betrokken bij het ‘schoon’ telen, totdat zij in de winkel de keuze moeten maken tussen hun mening of hun portemonnee. Moderne landbouw en biodiversiteit gaan hand in hand en wij als fruittelers willen graag meewerken aan een schoon milieu. En gelukkig zijn BASF en Bayer heel ver in vriendelijke oplossingen voor bestrijdingsmiddelen, maar het toelatingsbeleid voor deze middelen is in Nederland zó ingewikkeld en kost deze bedrijven heel veel geld, vele miljoenen. Het is op deze manier niet rendabel om zoveel geld uit te geven voor een ‘kleine’ afzet zoals Nederland. Dus het ligt allemaal best ingewikkeld en is het eigenlijk tegenstrijdig. Er wordt van alles van ons verwacht terwijl wij slecht toegang hebben tot de nieuwste middelen.”

TROTS ,,Pas zei nog iemand tegen mij: ‘Jullie als fruittelers zijn allemaal makke schapen. De boeren staan al lang op de barricaden terwijl jullie alleen maar aan het werk zijn. Jullie moeten ook je stem laten horen!’ En ik denk dat hij gelijk heeft, ik ben ook altijd aan het werk op het bedrijf.” Dan zegt hij lachend en met onverholen trots ,,Mijn zoon Peter studeert aan de HES en doet het heel erg goed. Hij zal het bedrijf overnemen, ik hoop een goed en gezond bedrijf over te kunnen dragen aan hem.” 

Deze Appeldag 2021 heeft in ieder geval bijgedragen in de informatie-uitwisseling en de verbinding tussen de fruittelers. Kijk hier voor het bedrijfsfilmpje over Van den Brink BV

Luchtfoto
Ton en Ineke, zijn vrouw, voor de ingang van het bedrijf
Vanuit de lucht
Het nieuwe kantoor
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie