Afbeelding
RTV Utrecht - Mark van der Wel

Het hele jaar groen gras voor koeien in Werkhoven, en dus betere melk

9 juni 2020 om 10:42 Economie

WERKHOVEN Het is een plaatje wat echt in het Nederlandse boerenlandschap past. Een boerderij met koeien in de wei en een bult kuilgras afgedekt met autobanden en plastic. Maar bij boer Aleid Blitterswijk in Werkhoven heeft de bult plaats gemaakt voor een innovatieve schuur om gras te bewaren voor de winter. ,,Daardoor blijft het gras groen en gaan er geen voedingsstoffen verloren." 

Er klinkt gezoem in de schuur achter op het erf van Blitterswijk. De geur van gras is zeker te ruiken en als je goed kijkt, zie je op sommige plekken grassprietjes als kleine vulkaantjes alle kanten uitschieten. ,,Mooi he!", lacht Aleid terwijl hij tevreden toekijkt. ,,We zuigen de lucht in de schuur af en dat gaat onder het stalen dak door. De zon verwarmt de lucht die we vervolgens weer door roosters in de vloer onder het gras blazen."

Op die manier is inkuilen niet meer nodig. Blitterswijk is jaren bezig geweest met het uitwerken van het idee. ,,Vanwege het weer kunnen de koeien in de winter niet naar buiten om te grazen. Dan gaven we ze voorheen kuilgras. Maar dat is een beetje als eten uit een conservenblik. Het smaakt wel okee, maar haalt het niet bij vers. Ook zitten er minder voedingstoffen in."


MELKKWALITEIT Het is zeker in de winter met kuilgras lastig om de kwaliteit van de melk op en top te houden. Er moet dan bijgevoerd worden met brokken. Nu kan in Werkhoven het hele jaar door groen gras aan de koeien gegeven worden. ,,We meten constant de kwaliteit van de melk en het gras. Daardoor is de melk het hele jaar door van de beste kwaliteit", vertelt Blitterswijk.

Om het hele jaar door gras te kunnen maaien, moest Blitterswijk nieuwe landbouwmachines kopen die onder alle weersomstandigheden het land op kunnen zonder vast te lopen in de modder. Daarnaast moet het gras in de bak niet te strak samengeperst worden. ,,Anders heeft drogen geen zin. Het zijn fikse investeringen geweest, maar het gaat nu wel vruchten afwerpen."

Aleid kreeg bij het uitrollen van de plannen hulp van het Kennis Center Groene Groei. Wim de Hoop is enorm trots hoe de boer zijn schouders eronder zette. "Dit bedrijf is een voorbeeld. Nergens in Nederland zijn ze zo ver als hier. De provincie Utrecht en de Europese Unie zien dit ook zitten en steunen met subsidies. Dat kan ook niet anders, want het is echt een forse investering om dit neer te kunnen zetten. En de kennis die we hier opdoen kunnen andere agrariërs ook weer gebruiken."

NIEUWE KAAS Ook de kaasfabrikanten richten hun aandacht nu op de melk van Blitterswijk. ,,Mensen willen tegenwoordig precies weten waar de melk van de kaas vandaan komt en hoe er met de dieren wordt omgesprongen. Dan is dit een goed voorbeeld van het nieuwe boeren. De melk is veel vetter en smeuïger en dat proef je terug in de kaas", zegt kaasmaker Kees Verburg. ,,En je ziet het ook. Veel meer kleur."

De hooikaas met als grondstof Werkhovense melk ligt binnenkort in de winkels. Het wordt een succes, weet Aleid: ,,Ik ben er zelf echt gek op! We hebben het ook laten proeven aan familie en vrienden en die komen er steeds voor terug. Dan zit het wel goed!" 

Bron: RTV Utrecht Mark van der Wel

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie