De aanhanger is een elektrisch aangedreven strooier
De aanhanger is een elektrisch aangedreven strooier Provincie Utrecht

Provincie klaar voor gladheidsseizoen met eerste elektrische strooier

9 oktober 2023 om 11:11 Duurzaamheid

REGIO De provincie Utrecht gebruikt bij de gladheidsbestrijding dit jaar voor het eerst een volledig elektrische zoutstrooier. ,,Sinds twee jaar zijn al onze strooiwagens circulair, zonder nieuwe grondstoffen maar met hergebruikte machines. Dit jaar innoveren we met onze partner Aebi-Schmidt verder met een volledig elektrisch aangedreven zoutstrooier, waardoor we nog duurzamer kunnen strooien. Daarnaast wordt het in de toekomst makkelijker om ook de draagvoertuigen helemaal fossielvrij te maken”, aldus een persbericht van de provincie Utrecht. 

Gedeputeerde Klimaat en Circulaire samenleving Has Bakker: ,,Met de eerste elektrische strooier zetten we weer een stap in het verder verduurzamen van onze vloot. Onze strooiers hadden al een CO2 winst van 80%. Door deze zoutstrooiers hun eigen aandrijving te geven wordt brandstof bespaard en uitstoot verminderd. Ik ben heel benieuwd naar de bevindingen na deze pilot. We kijken als provincie altijd verder naar manieren om te verduurzamen.”

Klaar voor het winterweer

De provincie heeft 13 rijbaanstrooiers en 12 fietspadstrooiers die 24 uur per dag inzetbaar zijn bij winterse weersomstandigheden. Daarnaast heeft de provincie de beschikking over totaal 40 ploegen, die ingezet kunnen worden om een fietspad of weg snel sneeuwvrij te krijgen. Deze kunnen voorop de voertuigen worden gemonteerd.

André van Schie, gedeputeerde Mobiliteit: ,,We zijn als provincie klaar voor de winter. Als het vriest of sneeuwt en je moet de weg op, dan is het fijn om te weten dat onze wegen en fietspaden goed worden gestrooid en sneeuwvrij worden gemaakt. Dat is een hele operatie. Alleen al met zout strooien zijn op onze provinciale wegen ’s nachts zo’n 30 mensen in touw, en met sneeuw schuiven komen daar nog eens 25 extra mensen bij.”

Zoutvoorraad

In zoutopslagen in Huis ter Heide en De Meern ligt in totaal 2200 ton zout klaar voor deze winter. Bij preventieve strooiacties, waarbij er kans is op gladheid, strooit de provincie gemiddeld maar 12 gram zout per vierkante meter. Tijdens zo’n actie worden binnen drie uur alle provinciale wegen en fietspaden gestrooid.

Vorig seizoen

In het gladheidsseizoen van 2022-2023 heeft de provincie in totaal 23 strooiacties uitgevoerd. De eerste actie was op 8 december 2022 en de laatste op 10 maart 2023. In het vorige seizoen hebben onze strooiwagens ruim 24.000 kilometer in de provincie Utrecht gereden en 438 ton zout gestrooid. Vorige winter heeft de provincie voor het eerst met circulaire zoutstrooiers gestrooid. Door het gebruik van nieuwe strooitechnologie, waarbij de routes zijn geoptimaliseerd, lukte het om de Utrechtse wegen duurzamer te strooien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie