Gespot in Odijk.
© waarneming.nl
Gespot in Odijk. © waarneming.nl RTV Utrecht

Oprukkende ‘terrorwesp’ gespot in Odijk: dit moet je doen als je de Aziatische hoornaar ziet

1 juni 2023 om 08:15 Dieren

ODIJK De Aziatische hoornaar rukt op. Gisteren is een koningin waargenomen in Odijk, maar ook uit andere provincies komen tientallen meldingen. De opmars is zorgelijk en moet gestopt worden, zeggen experts. ,,Burgers spelen nu een essentiële rol.”

Terrorwesp wordt het beestje soms genoemd. De Aziatische hoornaar kan agressief zijn tegen mensen die hem storen. Maar, eerlijk is eerlijk, voor mensen is hij niet veel gevaarlijker dan een gewone wesp. Veel problematischer is dat de Aziatische hoornaar gek is op honingbijen, wilde bijen en andere insecten. Het insect is daarom ook op de Unielijst geplaatst. Daarop staan planten en dieren die in de hele Europese Unie moeten worden aangepakt.

Herkennen

De Aziatische hoornaar is een grote donkere wesp, niet te verwarren met de Europese hoornaar. Het achterlijf is bijna geheel zwart met een kleine geeloranje vlek aan het uiteinde en gele uiteinden aan de poten. Het gaat om een zogenoemde invasieve exoot. Dat zijn diersoorten die zich buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied hebben gevestigd en een bedreiging kunnen vormen voor inheemse soorten en dus voor de biodiversiteit.”De Aziatische hoornaar is in 2004 met aardewerk uit China naar Europa gekomen”, vertelt Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasie exoten. “De Fransen hebben toen niet snel genoeg ingegrepen waardoor hij zich al snel kon verspreiden naar België. In 2017 is de Aziatische hoornaar voor het eerst gezien in Zeeland, maar inmiddels is hij alleen in Friesland en Groningen nog niet waargenomen.”

Opsporen en vernietigen van nesten

Om te voorkomen dat de Aziatische hoornaar zich nog verder verspreidt, is het belangrijk dat de nesten snel opgespoord en vernietigd worden. Hulp van spotters is daarbij cruciaal. Reinhold. ,,Zonder waarnemingen kunnen de provincies, die verantwoordelijk zijn voor de aanpak, niet in actie komen.” Ga vooral niet om je heen meppen als je een Aziatische hoornaar denkt te zien. ,,Vanaf deze tijd in het jaar is het waarschijnlijk een werkster van de Aziatische hoornaar. Deze kan worden voorzien van een zendertje om het nest te vinden. Dood haar niet. Probeer haar te vangen, maak een foto of filmpje en doe een melding via Waarneming.nl. Dat kan zelfs zonder je eerst te registeren.” 

(Bron: RTV Utrecht)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie