Hoewel experts al lange tijd wijzen op het belang van ventilatie, speelt frisse lucht in bijvoorbeeld de persconferenties vooralsnog een kleine rol.
Hoewel experts al lange tijd wijzen op het belang van ventilatie, speelt frisse lucht in bijvoorbeeld de persconferenties vooralsnog een kleine rol. NOS

Corona-update: aantal nieuwe gevallen weer boven 10.000; ventileren toegevoegd aan basisregels

14 juli 2021 om 19:07 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

BILTHOVEN Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gestegen tot 10.492, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend. Dat zijn er bijna drie keer zoveel als vorige week woensdag. Het gaat om het hoogste aantal sinds 25 december.

Vergeleken met dinsdag nam het aantal positieve tests woensdag met 2632 toe. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 58.766 nieuwe besmettingen. Dat komt neer op gemiddeld 8395 nieuwe gevallen per dag.

DELTA-VARIANT Eind juni begonnen de coronabesmettingen op te lopen als gevolg van de snel oprukkende Delta-variant van het coronavirus. Verreweg de meeste mensen die positief testen zijn tieners en twintigers, maar het aantal gevallen onder dertigers, veertigers en vijftigers begint ook op te lopen.

Het aantal sterfgevallen steeg met één. Het gaat om een inwoner van Diemen. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het soms een tijdje duren voordat dit is geregistreerd, dus mogelijk is deze persoon al eerder overleden. Dinsdag werden er drie sterfgevallen geregistreerd.

Net als dinsdag had Amsterdam verreweg de meeste nieuwe besmettingen afgelopen etmaal, in totaal 1217. In Rotterdam werden 744 positieve tests geteld en in Utrecht 518. In Groningen en Den Haag kregen respectievelijk 463 en 307 mensen een positieve testuitslag. Maar drie gemeenten hadden afgelopen etmaal geen enkele positieve test. Het gaat om Urk, Vlieland en Schiermonnikoog.

VENTILATIE Het zorgen voor frisse lucht wordt toegevoegd aan het rijtje met basismaatregelen waar het kabinet steeds aandacht voor zal vragen. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aangekondigd tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Wat precies het advies wordt ten aanzien van ventilatie, maakt het kabinet later bekend.

Het kabinet hamert nu vooral op drie belangrijke maatregelen tegen het coronavirus: handen wassen, afstand houden en testen bij klachten. Op “het bordje” op het spreekgestoelte waar Rutte en De Jonge achter staan tijdens hun persconferentie wordt ventilatie als vierde punt toegevoegd, kondigde Rutte aan.

Hoewel experts al lange tijd wijzen op het belang van ventilatie, speelt frisse lucht in bijvoorbeeld de persconferenties vooralsnog een kleine rol. Toch kan ventileren helpen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Complicerende factor bij ventilatie is dat ook technische facetten een rol spelen, zegt de minister-president. Bekeken wordt nog welke maatregelen precies getroffen moeten worden, zei Rutte.

Het RIVM zegt dat nog niet helemaal duidelijk is in hoeverre ventilatie helpt om het aantal besmettingen met het coronavirus naar beneden te brengen. Wel adviseert het instituut om de hele dag goed te ventileren en ook geregeld ramen of deuren tegenover elkaar open te zetten om ruimtes door te luchten. Het is ook raadzaam om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Die kan het beste tussen de 40 en 60 procent blijven.

OMT WEKELIJKS BIJEEN Het Outbreak Management Team (OMT) komt ook de komende tijd wekelijks bij elkaar om de coronasituatie te bespreken. Als er iets verandert in de adviezen, zullen ze dat laten weten. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aangekondigd tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer. Meerdere partijen hadden daarin om een wekelijks advies gevraagd.

Het OMT heeft laten weten dat ze elke week een analyse van de cijfers maakt en zo nodig aanvullende adviezen zal uitbrengen, zei Rutte in reactie op vragen van D66-Kamerlid Jan Paternotte. Dat doen ze zodat het kabinet daar in een wekelijks overleg op maandag over kan nadenken. Andersom zal het kabinet ook het OMT om advies vragen als de actualiteit daartoe aanleiding geeft. Rutte zei er wel bij dat het kabinet geen adviezen kan eisen van het team, omdat het OMT over zijn eigen agenda gaat.

De Tweede Kamer is woensdag van reces teruggekomen om te bespreken wat er mis is gegaan nu het aantal besmettingen explosief is gestegen sinds eind juni de meeste coronamaatregelen werden afgeschaft. Dat komt vooral door het oprukken van de besmettelijkere Delta-variant van het virus. Vooral veel jongeren raakten besmet, onder meer tijdens het uitgaan. Het systeem van de toegangstesten werkte niet goed; ook werd ermee gesjoemeld en is er aan de deur niet altijd goed gecontroleerd.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie