Afbeelding
NOS
Corona-update

Kabinet doet geen beloftes: ‘Daarvoor is het virus te onvoorspelbaar’

Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

DEN HAAG Pas als de piek van de derde coronagolf voorbij is, komen er nieuwe versoepelingen van de coronaregels. Dat hebben demissionair zorgminister Hugo de Jonge en demissionair minister-president Mark Rutte bekend gemaakt op een persconferentie over corona. De buitenschoolse opvang gaat wel weer helemaal open vanaf maandag.

,,Als de piek van de derde golf voorbij is, durven we versoepelingen aan”, aldus Rutte. Volgende week dinsdag wordt gekeken naar de hoeveelheid ziekenhuisopnames en besloten of versoepelingen mogelijk zijn. Afgelopen zondag werd al bekend dat voorgenomen versoepelingen voor 21 april, zoals het openen van terrassen, worden uitgesteld naar 28 april. Het moet echter nog blijken of 28 april haalbaar is. 

,,Het is ongelooflijk teleurstellend voor iedereen die op basis van uitgelekte berichten plannen aan het maken was”, zegt Rutte. Maar: ,,21 april komt gewoon echt te vroeg”.

OPENINGSPLAN Het kabinet wil nu met een stappenplan perspectief bieden en aangeven wanneer de coronaregels worden losgelaten. In vijf stappen moet steeds meer kunnen, afhankelijk van het aantal bezette bedden op de intensive care en het percentage Nederlanders dat is gevaccineerd tegen corona.

Er staan data bij de stappen, maar dat zijn eerder richtlijnen. ,,We gaan sneller als het kan en langzamer als het moet. Het geeft richting. Op welke datum we het kunnen loslaten is geen zekerheid en geen belofte, daarvoor is het virus te onvoorspelbaar”, zegt coronaminister Hugo de Jonge.

Vanuit de Tweede Kamer klonk eerder juist kritiek dat het kabinet met data kwam, die achteraf toch moesten worden aangepast. Het kabinet zei in maart bijvoorbeeld dat de terrassen mogelijk al begin april open konden. Volgens de routekaart kunnen restaurants en kroegen en de terrassen mogelijk onder voorwaarden open op 28 april. Dan zou ook de avondklok van tafel kunnen, die al sinds januari geldt. Ook zouden mensen dan niet één maar twee mensen per dag thuis mogen ontvangen.

advertentie
advertentie