Afbeelding
Fotocredit: Pete Linforth (Pixabay)

Utrechters balen het meest van de éénbezoekersregel: draagvlak gekelderd

Corona

UTRECHT ,,Nog maar één bezoeker thuis per dag.” Die woorden sprak demissionair premier Rutte alweer tweeënhalve maand geleden uit, op 20 januari. Ondertussen is het draagvlak voor die maatregel sterk gedaald, blijkt uit onderzoek van het RIVM. En in de provincie Utrecht nog het meest.

Bezoek thuis is een belangrijke bron van besmetting, betoogde de premier. Daarom is de bezoekersregel van twee personen teruggebracht naar één persoon. De maatregel was net na de invoering ook niet populair, maar kon toch nog op steun rekenen van meer dan de helft van de Nederlanders.

In de Veiligheidsregio Utrecht is het draagvlak inmiddels flink gedaald, nog geen drie op de tien Utrechters staat achter de maatregel. Tussen januari en maart daalde in het hele land de steun voor de maatregel. Toch zegt 70 procent van de mensen zich er nog wel aan te houden. In januari was dat nog 76 procent.

Utrechters balen het meest van de éénbezoekersregel. ,,Het is een lastige maatregel. We willen gewoon bij elkaar op bezoek”, vertelt Mariken Leurs, onderzoeker op de coronagedragsunit van het RIVM. ,,Maar de maatregel is wel effectief. Samen met de avondklok denken we dat het goed is voor een daling van 10 procent van de R-waarde.”

Waarom juist in Utrecht de daling van draagvlak zo sterk is, weet Leurs niet. ,,Wij nemen enquetes af en onderzoeken niet specifiek wat het verband is tussen bijvoorbeeld een regio”, aldus Leurs.

[AVONDKLOK] Naast het draagvlak voor de bezoekersmaatregel, is ook de avondklok impopulair. Dat draagvlak daalde van 67,4 procent naar 64,9 procent.

Het RIVM doet elke drie weten een gedragsonderzoek om te kijken hoe het draagvlak voor de coronamaatregelen is en of mensen zich nog aan de maatregelen houden.

[Bron: RTV Utrecht)

advertentie