De vaccinaties bij huisartsen zijn twee weken uitgesteld.
De vaccinaties bij huisartsen zijn twee weken uitgesteld. Wouter van Dijk

Uitnodiging voor coronaprik van de huisarts gehad? Blijf voorlopig maar thuis

15 maart 2021 om 13:00 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

UTRECHT Utrechters die door hun huisarts zouden worden ingeënt tegen het coronavirus hoeven voorlopig niet naar de praktijk te komen. Nu het toedienen van het AstraZeneca-vaccin uit voorzorg is stilgelegd moeten ook huisartsen wachten op nieuwe informatie. Wie het middel al heeft gekregen hoeft zich volgens medici geen zorgen te maken.

De beslissing die het kabinet zondagavond laat nam om AstraZeneca tijdelijk in de diepvriezer te laten, lijkt voor inwoners van Gelderland de meest directe gevolgen te hebben. Daar zouden huisartsen vandaag beginnen met vaccineren. Daarna zouden huisartsen in de provincie Utrecht en Flevoland aan de beurt zijn. Voor die prikrondes zijn de bestellingen nu stopgezet.

,,Deze week zouden de huisartsen in Utrecht de vaccins binnenkrijgen”, lichtte huisarts Esther van Osselen uit Doorn vanmorgen toe op Radio M Utrecht. ,,Aan het eind van de week en begin volgende week zouden de eerste vaccinaties plaatsvinden. Veel praktijken hebben de uitnodigingen al verstuurd, maar je hoeft dus niet te komen en kunt beter even wachten op nieuw nieuws van de huisartsen.”

Huisartsen, die alleen AstraZeneca toedienen, vaccineren inwoners in de leeftijdscategorie van 60 tot en met 64 jaar, mensen met het syndroom van Down en mensen met ernstig overgewicht en daaruit volgende medische klachten. De doses zijn schaars en worden per provincie verspreid. Het begin werd gemaakt in Zeeland, daarna volgden Noord-Brabant en Limburg en vandaag zou dus Gelderland aan de beurt zijn. Volgens de berekening die het kabinet volgt, zouden huisartsenpraktijken tot afgelopen weekend ruim 150.000 prikken hebben gezet. Het totaal aantal AstraZeneca-vaccinaties wordt geschat op bijna 1,3 miljoen.

VRAGEN Sinds eind vorige week krijgen huisartsen meer vragen over het vaccin van AstraZeneca. Toen staakten diverse Europese landen al tijdelijk het gebruik. Eerst moet duidelijk worden dat enkele ernstige trombosegevallen niet door het middel zijn veroorzaakt. In Nederland viel zondagavond het besluit om tijdelijk te stoppen met AstraZeneca.

Dat gebeurde op advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in Utrecht, na meldingen uit Denemarken en Noorwegen over volwassenen onder de 50 jaar die na de prik een combinatie van ernstige stolselvorming (trombose) en een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) kregen. ,,Er is vooralsnog geen oorzakelijk verband aangetoond tussen het vaccin en deze meldingen. Het advies om te pauzeren is uit voorzorg, totdat er meer duidelijkheid is”, benadrukt het CBG.

TIEN MELDINGEN Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland tien meldingen ontvangen over het AstraZeneca-vaccin, “waarbij mogelijk trombose- of embolievorming een rol hebben gespeeld”. Maar de combinatie die in Noorwegen en Denemarken tot alarm leidde is bij ons nog niet gevonden. De tien meldingen die het bijwerkingencentrum ontving, worden verder onderzocht. “En waar nodig wordt meer informatie opgevraagd om het beeld vollediger te krijgen”.

,,Het kost even tijd om te achterhalen wat er precies aan de hand was en dat moeten we afwachten”, zei CBG-voorzitter Ton de Boer vanmorgen op Radio M Utrecht. Volgens hem hoeven mensen die al ingeënt zijn met het middel zich niet ongerust te maken. ,,Dit is zeer zeldzaam. In Europa zijn 17 miljoen mensen gevaccineerd met AstraZeneca. De zeer weinige mensen die het krijgen, hebben de eerste dagen de gewone klachten als rillingen en wat verhoging. Daarna worden ze zieker en krijgen ze ‘puntbloedinkjes’, kleine blauwe vlekjes die erop wijzen dat het stollen wat slechter gaat.”

TWEE WEKEN PAUZE De Landelijke Huisartsen Vereniging in Utrecht noemt het verstandig dat het kabinet de inentingen met AstraZeneca stillegt. “Het is goed om twee weken pauze te hebben. Huisartsen krijgen vragen van hun patiënten en willen een helder verhaal hebben”, reageert een woordvoerder van de vereniging op het besluit. De huisartsenvereniging heeft de betrokken leden gisteravond laat een spoedmelding gestuurd.

Huisarts Van Osselen vindt het lastig om uit te leggen of het tijdelijk stilleggen van de vaccinatie iets zorgelijks is. ,,Het lijkt een simpele vraag, maar dat is het eigenlijk niet. Een mogelijk gevaarlijke bijwerking is altijd eng. Maar de andere kant is dat er snel wordt gekeken naar iets dat mogelijk een keer is gebeurd in al die miljoenen prikjes die al gegeven zijn. Als huisartsen willen we gewoon veilig en zorgvuldig vaccineren. Dat moet voorop staan en dan moeten we maar wachten.”

[Bron: RTV Utrecht

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie