Medewerker van de GGD Clara zette vandaag de  eerste COVID-19 vaccinaties bij Expo Houten.
Medewerker van de GGD Clara zette vandaag de eerste COVID-19 vaccinaties bij Expo Houten. Agnes Corbeij

Vaccinatie voelt voor zorgmedewerkers als ‘begin van betere tijden’

Corona

HOUTEN Vandaag werden de eerste COVID-19 vaccinaties gezet bij de Expo in Houten, onder grote belangstelling. Gevaccineerd worden tegen COVID-19 voelt voor veel medewerkers in de verpleeghuizen als een emotioneel moment, zo ook bij ZorgSpectrum, de zorgorganisatie achter het Haltna Huis en Houtens Erf.  

Claudia van Wijnen woont in Houten en is gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie in het Hof van Batenstein in Vianen, een locatie van ZorgSpectrum. Daarnaast is Van Wijnen secretaris van de Zorg en Advies Raad van de zorgorganisatie. Die raad bestaat uit vijf personen en geeft het bestuur advies op het gebied van bijvoorbeeld digitalisering, maar ook steunkousen. Toen er veel besmettingen waren in de zorgcentra van ZorgSpectrum, had de Zorg en Advies Raad wekelijks contact met het bestuur.

POLL Toen duidelijk werd dat zorgpersoneel snel gevaccineerd zou worden, kwam de raad ook met advies. Van Wijnen: ,,We hebben toen voorgesteld een poll te organiseren om erachter te komen hoeveel draagvlak er was om gevaccineerd te worden. Dat heeft het bestuur opgepakt en uitgevoerd. Daaruit bleek dat er een hoge vaccinatiebereidheid is.”

Ook Mirjam Bezemer werkt bij ZorgSpectrum, zij is specialist ouderengeneeskunde bij zorgcentrum Houtens Erf. Zij vertelt dat er behalve de poll, ook een ‘bespreekuur’ is geopend voor zorgmedewerkers van ZorgSpectrum. Bezemer: ,,Tijdens dat bespreekuur zetten de dokters van ZorgSpectrum om de beurt ‘de deur open’ voor vragen over de vaccinaties. Dat is heel laagdrempelig en wordt door de verzorgenden als heel prettig ervaren.”

VRAGEN Bij het verzorgend en verplegend personeel leven net als bij iedereen vragen over het vaccin. Bezemer: ,,Men vraagt zich af of ze ook gevaccineerd moeten worden als ze al een keer corona gehad hebben. Aangezien je het nog een keer kunt krijgen, is dat wel de bedoeling.” 

Een andere veelgehoorde vraag is die van vrouwen die graag zwanger willen worden. ,,Er is geen onderzoek gedaan naar de werking van het vaccin bij zwangere vrouwen, omdat de producenten het risico niet willen lopen dat bij dat onderzoek komt kijken. Dat betekent dus niet dat het vaccin gevaarlijk is voor zwangere vrouwen, maar dat we het simpelweg niet weten. Daarom wordt vaccineren tijdens de zwangerschap afgeraden.”    

VOORLICHTING Bezemer is blij met alle aandacht bij talkshows op televisie. ,,Er is heel veel voorlichting nu. Eerder werd nog veel vaktaal gebruikt, maar nu wordt er echt in gewone-mensen-taal gecommuniceerd en uitgelegd wat het vaccin doet. Daardoor neemt de bereidheid om gevaccineerd te worden toe. Daar ben ik heel blij mee.”

Claudia van Wijnen heeft zelf niet getwijfeld over de vaccinatie en is volgende week zaterdag aan de beurt. ,,Ik verwacht geen wonderen en ik vind het ook prima om daarna ook nog gewoon met beschermende middelen te werken, maar toch tel ik af tot de vaccinatie geweest is. Het voelt toch als een feestje waar ik naar uitkijk, omdat we naar een stukje normale wereld gaan daardoor.”    

Dat gevoel herkent Bezemer. Zij is dinsdag aan de beurt. ,,Het is voor ons als zorgmedewerkers allemaal een emotioneel moment, merk ik. Het geeft uitzicht op betere tijden. Een einde aan de angst. Voor mijzelf voelt het als een grote opluchting.” Een feestje onder het personeel zou op zijn plaats zijn, aldus Bezemer. ,,Dat zal later nog wel komen. Nu zijn we vooral nog heel erg druk.”    

Ook betekent de vaccinatie niet direct heel veel voor het dagelijks werk. Zorgmedewerkers moeten alle beschermende maatregelen blijven nemen. Bezemer: ,,Ook al is de kans veel kleiner dat we ziek worden van het virus, we kunnen het wel meedragen en dus overdragen.”  

BEWONERS Als alle zorgmedewerkers zijn ingeënt komen de bewoners aan de beurt. Wanneer dat precies zal zijn, is nu nog niet bekend. Bezemer verwacht een hoge bereidheid tot vaccineren bij de bewoners van ZorgSpectrum. ,,Als het personeel allemaal is ingeënt, gaan we in gesprek met bewoners en hun familie. Net als bij de griepprik moeten zij toestemming geven om gevaccineerd te worden. Bij de meeste bewoners is de angst voor het virus veel groter dan de angst voor de vaccinatie, dus ik verwacht dat de meeste bewoners zich laten vaccineren.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie