Afbeelding
ANP Foto

CORONA-UPDATE: Nog weinig effect van lockdown

5 januari 2021 om 16:49 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

BUNNIK Overtuigende effecten van de lockdown van 15 december blijven vooralsnog uit. Het aantal mensen dat zich liet testen en het aantal mensen met een positieve testuitslag daalde weliswaar, maar het percentage positieve testen bleef deze week hoog. Dat meldt het RIVM in zijn weekoverzicht.

Het kan volgens het RIVM zijn dat mensen tijdens en na de feestdagen minder geneigd waren om zich te laten testen, of dat de lockdown wel effect heeft en minder mensen klachten hebben. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames was lager dan vorige week. Het aantal nieuwe IC intensive care  opnames iets hoger. 

DALING POSITIE UITSLAGEN In de afgelopen week van 30 december tot en met 5 januari zijn 56.440 personen gemeld met een positieve coronatestuitslag. Het aantal meldingen is een daling van 16,2% vergeleken met de week van 23 tot en met 29 december met 67.388 meldingen. 

Voor de tweede week op rij was het aantal mensen dat zich heeft laten testen lager dan de week daarvoor (-16%). Het aantal mensen dat zich afgelopen kalenderweek heeft laten testen was 368.126, een daling van ruim 70.500 testen ten opzichte van de week van 21 tot en met 27 december. Het percentage mensen met een positieve coronatestuitslag bleef hoog en steeg van 13,0% naar 13,7% in afgelopen week.

Het aantal meldingen per hoofd van de bevolking blijft in alle veiligheidsregio’s hoog. Veiligheidsregio Twente valt daarbij op, met zowel het hoogst aantal meldingen per 100.000 inwoners als het hoogste percentage positief in de afgelopen week. Utrecht behoort bij de veiligheidsregio’s met de minst ongunstige cijfers (figuur 1).

Figuur 1: Links het aantal door de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  gemelde positieve COVID-19 meldingen per veiligheidsregio van afgelopen week (30 december-5 januari). Rechts het percentage (%) positief van de GGD testraten per veiligheidsregio van afgelopen kalenderweek (28 december-3 januari).

ZIEKENHUIS- EN IC-OPNAMES In de week van 28 december tot en met 3 januari werden er 1.713 nieuwe mensen met COVID-19 opgenomen op de verpleegafdeling in het ziekenhuis. Een lichte afname van 179 (-9,5%) opnames vergeleken met de week daarvoor. Het aantal nieuwe patiënten dat zo ziek werd dat zij moesten worden overgeplaatst naar een IC was in de week van 28 december tot en met 3 januari, 336. Dat is zo’n 10% hoger dan de week ervoor toen er 304 nieuwe patiënten op de IC werden gemeld.

REPRODUCTIEGETAL ONDER 1 Het reproductiegetal* op 18 december, dus net na de lockdown die op 15 december inging, is ten opzichte van een week daarvoor, gedaald van 1,15 naar 0,91 gebaseerd op het aantal meldingen van mensen met een positieve testuitslag. Een reproductiegetal van 0,91 betekent dat 100 mensen samen weer 91 andere mensen besmetten met het virus.

BRITSE CORONAVARIANT IN NEDERLAND Op een aantal plaatsen in Nederland is de Britse coronavariant aangetroffen. Deze variant lijkt besmettelijker te zijn, maar volgens de laatste informatie is het ziekteverloop niet anders dan de variant die het meest in Nederland gevonden wordt. GGD Rotterdam, Erasmus MC Erasmus University Medical Center en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doen onderzoek naar de Britse variant. De resultaten hiervan worden binnenkort verwacht. De bestaande maatregelen in Nederland zijn belangrijk om verspreiding van het coronavirus (SARS-CoV-2) tegen te gaan, welke variant het ook is. 

**Schattingen van de R van langer dan 14 dagen geleden zijn betrouwbaar. Als de R gebaseerd is op gegevens van minder dan 14 dagen geleden zijn de onzekerheden groter. Daarom gaan we altijd uit van de R van 14 dagen geleden. 


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie