Afbeelding
ANP Foto

Vijftien nieuwe Covid-19-besmettingen in Bunnik; geen ziekenhuisopnames of sterfgevallen

Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

BUNNIK Het aantal meldingen van besmetting met Covid-19 is de afgelopen week in Nederland gestegen met liefst 60%. In de Kromme-Rijnstreek kwamen er de afgelopen twee weken 72 besmettingsgevallen bij.

In de week van 16 tot en met 22 september meldden de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten voor heel Nederland 13.471 nieuwe personen die positief testten op Covid-19. Een week eerder waren dat er nog 8265. Voor de derde week op rij is er dus een sterke toename in het aantal besmettingen. 

In de Kromme-Rijnstreek werden de afgelopen twee weken 72 nieuwe besmettingen gemeld. In Houten waren dat er 42 (de twee weken daarvoor nog 28) en in Bunnik en Wijk bij Duurstede ieder 15 (was 9 respectievelijk zes. Opvallend genoeg meldt het RIVM slechts één aan Covid-19 gerelateerde ziekenhuisopname (in Houten) en geen enkel sterfgeval de afgelopen twee weken in de Kromme-Rijnstreek 

Ook het percentage positieve tests in Nederland van de GGD testlocaties in afgelopen week ligt met 6,1% flink hoger dan de week ervoor. Het aantal afgenomen testen in de GGD teststraten is nagenoeg gelijk gebleven. 

De provincies met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners, zijn Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, en Groningen. Het grootste aantal besmettingen per 100.000 inwoners is nog steeds te vinden in de leeftijdscategorie 20 tot 29 jaar. We zien dat in alle leeftijdsgroepen het aantal besmettingen stijgt. 

Gemelde ziekenhuisopnames, intensive care en overlijdens toegenomen

Het aantal meldingen van mensen die vanwege Covid -19 zijn opgenomen op de verpleegafdeling van een ziekenhuis, steeg in de afgelopen week naar 220 meldingen. De meeste ziekenhuisopnames in de afgelopen week waren in de leeftijdscategorieën 55 tot 84 jaar. 

Stichting NICE meldt daarnaast ook een toename van het aantal mensen dat vanwege Covid -19 op de Intensive Care afdeling is opgenomen: 

In de afgelopen week zijn 33 Covid -19 patiënten gemeld als overleden, 19 meer dan de week ervoor. 

COVID-19 in verpleeghuizen

Het aantal meldingen van mensen met een vastgestelde Covid -19 besmetting in verpleeghuizen is de afgelopen week ook weer hoger dan de week daarvoor. In de GGD-regio’s Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Hollands Midden en Amsterdam Amstelland werden de meeste positief geteste verpleeghuisbewoners gemeld. Er is een lichte toename in het aantal overlijdens in verpleeghuizen

Ruim 100.000 besmettelijke personen in Nederland

Als iemand het nieuwe coronavirus oploopt, is deze persoon een tijd lang besmettelijk voor anderen. Op basis van verschillende gegevensbronnen over hoeveel mensen besmet zijn met het nieuwe coronavirus, kan een inschatting worden gemaakt van het aantal besmettelijke personen in Nederland en de waarden waartussen het zich waarschijnlijk bevindt. Volgens de laatste gegevens zijn er 104.437 besmettelijke personen in Nederland (range 68.745 – 143.705). Het aantal besmettelijke personen neemt sinds half juli rap toe: van een paar duizend besmettelijke personen in juli naar meer dan 100.000 in september. 

Reproductiegetal R ongeveer gelijk

Het reproductiegeval is met 1,33 minimaal veranderd ten opzichte van vorige week (bandbreedte 1,26 - 1,40), toen was het reproductiegetal 1,38. Het betrouwbaarheidsinterval ligt nog steeds in het geheel boven de 1. Het reproductiegetal van 1,33 betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 133 andere mensen die besmet worden. 

Om verder verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Houd afstand. Werk vooral thuis. Blijf bij klachten thuis en laat je testen. Was regelmatig je handen, in ieder geval als je thuiskomt, na een toiletbezoek of als je gaat koken. Nies en hoest in je elleboog.


advertentie