Afbeelding
Vincent Bijlo

Bijlo’s BunniksBlik: Levendig dorp

15 maart 2023 om 16:45 Column

Nou, dat kun je wel zeggen zeg, het is een levendig dorp, die vergeten hoek die ze Werkhoven noemen. Senioren slalommen met rollators tussen op het trottoir geparkeerde auto’s en fietsende kinderen door terwijl op straat een parade van tientallen ronkende en grommende zware landbouwvoertuigen voorbijtrekt. Sommigen wegen wel zestig ton. Het worden er steeds meer en ze worden steeds groter.

In gedachten hoor je de bestuurders al scanderen: ,,No farmers, no food!” Maar ze zijn helemaal niet op weg naar een demonstratie tegen het stikstofbeleid, ze zijn gewoon bezig met hun werk. Ze vervoeren dingen, boerendingen, bouwmaterialen, grond, wat er zoal aan zwaars is te verslepen.

Waarom, denken wij dan in Bunnik en Odijk, waarom pakken die gasten niet gewoon de Provinciale weg? Dat doen ze toch ook altijd als ze op weg naar Den Haag zijn? Daar hebben ze geen enkele moeite mee.

Dat is een belachelijke arrogante stadse gedachte, typisch zo’n gedachte die wij in de plaats Bunnik, het Amsterdam van de gemeente, hebben. Want nogmaals, die bestuurders rijden in vrede. En, heel belangrijk, ze mogen niet op de Provinciale weg rijden, in de buurt van Werkhoven, dat heeft de Provincie zo bepaald, omdat dat ten koste gaat van de verkeersdoorstroming. Een goed alternatief, een parallelweg, is er niet, dus kachelen door het centrum is het enige dat er op zit. Door de Herenstraat rijden er soms meer dan 130 per dag.

Uiteraard is de Provincie bekend met het probleem, en uiteraard is niemand gelukkig met de huidige situatie, maar uiteraard verandert er niets, omdat er uiteraard altijd een “zorgvuldige afwegingen van belangen plaatsvindt” die vaak de statusquo in stand houdt.

Weet je wat we moeten doen, werd er al eens bij de Provincie bedacht: Laten we die landbouwvoertuigen op opleggers zetten, want opleggers mogen wel op de Provinciale weg. Dat is een briljante oplossing, misschien zelfs wel voor alle verkeersproblemen. Zet alle personenauto’s op opleggers en stuur die de snelwegen op, dan botsen ze niet meer tegen elkaar op omdat ze aan het appen zijn of lachgas zitten te gebruiken, ze hoeven geen 2 seconden afstand meer te houden, alle files lossen als sneeuw voor de zon op.

Maar het kan natuurlijk simpeler. Als je nou eens die landbouwvoertuigen wel toelaat op de Provinciale weg, als je daar de maximum snelheid verlaagt tot 60 km/u en als je nou eens een verhoging maakt tussen de twee weghelften, zodat het inhalen ontmoedigd wordt.

Zou dat wat zijn? Dan kunnen de auto’s weer op straat worden geparkeerd, hoeven de kinderen niet meer op de stoep te fietsen en kunnen de senioren lekker rechtdoor rollatorren. Wegen zijn er voor mensen, mensen niet voor wegen. Laat ze dat nou eens in die zorgvuldige besluitvorming meewegen.

Vincent Bijlo

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie