Vincent Bijlo
Vincent Bijlo Rob Huibers
column

Bijlo’s BunniksBlik Wandeling

Column

Roodborstje, vink, tjiftjaf, fitis in de verte. Koolmees, merel, grote lijster, heggenmus. Valse kraai, Vlaamse gaai, Turkse tortel. Ekster, scholekster. Meeuw, spreeuw, fuut, gans, zwaan.

Fluitekruid, meidoorn, sering. Ik heb zin in zin, zin in zon en zin in zen. Ik ben zen. Het suizen van de snelweg is het zoeven van de stress van anderen. Ze haasten zich op zomerbanden door agenda’s. Ze zijn weer in het gareel, na 2 jaar van corona. Ze zien geen vogels meer, ze zien weer Google Maps en matrixborden.

Ze waren vorige week naar IJsland, omdat ze dat nou wel weer eens verdienden. Vier uur in de rij gestaan op Schiphol. Te laat bij de gate, maar godzijdank, het vliegtuig had gewacht. de knieën Knikten bij het embarken, het zweet stond in de klamme handen. Ze dachten er later, terwijl ze wachtten tot de geiser zou gaan spuiten, nog aan terug. Ze voelden weer die bal van spanning in hun buik. Stel je voor, maandenlang naar uitgekeken in dat koude Nederland. En dan is het eindelijk zover, stijgt het IJslandvliegtuig zonder hun op omdat zij in de rij stonden op dat stomme Schiphol dat zijn zaakjes na corona niet op orde had. Terwijl ze daar dondersgoed wisten dat ZIJ naar IJsland gingen reizen. Wat een begin van de vakantie was dat, het duurde een dag voordat de woede gezakt was. De bergen waren ruig en hoog, maar de berg Schiphol, waar ze in het vliegtuig terug tegenop zagen was hoger. Zouden de koffers er wel zijn, met de Omnom chocola voor Moederdag en de hilarische natuurcondooms met lavalandschap voor het vrijgezellenfeest van de jonge oude vriend die aan zijn tweede huwelijk gaat beginnen met zijn liefde uit de vierde klas van de basisschool? En wat als het in juni, als ze naar Bermuda gaan, weer zo’n chaos op de luchthaven is?

Roodborstje, vink, tjiftjaf, fitis in de verte. Koolmees, merel, grote lijster, heggenmus, huismus.

Vincent Bijlo

advertentie