Voetbalpartijtjes

Lokaal/Column

Wij zijn er weer niet bij. Op 14 juni start het wereldkampioenschap voetbal in Rusland en Nederland kijkt vanaf de zijlijn toe. Gerenommeerde voetballanden als Panama, Senegal, Tunesië en Iran trappen de plaggen uit de Russische grasmat, terwijl wij ons nog inlezen welke surrogaatfavoriet wij de komende weken moeten gaan toejuichen. Geen oranje uitdossingen, geen versierde straten, geen voetbalpool, geen oranjekoorts.

Trouwens, u en ik begrijpen ook wel dat onze afwezigheid niet is ingegeven door een selectie falende leeuwen en een incapabele coach. Nee, het Nederlands Elftal dient een vooropgezet en hoger doel. We hebben de kwalificatie voor het wereldkampioenschap slinks, maar heel bewust op doelsaldo laten lopen. We mochten helemaal niet meedoen. Codewoord: MH17. Sterker nog, we begrijpen niet zo goed dat andere landen wel willen voetballen in een land waar de geheime dienst bij een recent mondiaal sportevenement nog heimelijk reageerbuizen met urine omwisselde. Voetbal, dat is toch allemaal politiek, man!

'Wij zijn er weer niet bij', moet het CDA gedacht hebben na de recente gesprekken met P21 en De Liberalen. 'Die zijn al op elkaar ingespeeld, dus dat wordt een 'een-tweetje' en scoren. Kijken wij weer vanaf de zijlijn toe, maar reken maar dat we ze uitjouwen als het spel het aanzien weer niet waard is!' De coaches van de drie Bunnikse partijen draaien al een tijdje om elkaar heen, steeds in een wisselende samenstelling. En hoewel de verkiezingsprogramma's van de teams vrijwel identiek waren, hebben ze moeite met de opstelling. En dat lijkt 'm in de speelstijl te zitten. Eerst paste het CDA niet in het systeem dat P21 wilde spelen. P21 speelt met de punt naar voren en voelt niet veel voor het catenaccio van het CDA. Dus belde P21 De Liberalen om te vragen of zij de rechterflank wilden dekken, maar die waren kort daarvoor nog op de transferlijst gezet. De gesprekken tussen De Liberalen en het CDA liepen vast op uitlatingen van een overambitieuze ausputzer op een stil stationnetje. En nu ligt de bal opnieuw bij P21 en De Liberalen. Politiek, dat is toch net topsport…

Wij zijn er weer niet bij. De wereld weekaat zonder Oranje. Het team wordt niet gemist, de supporters wel. Het enige gejuich dat deze dagen opstijgt uit de Bunnikse huizen is van de geslaagden én van het Bunnikse wijnproefteam dat zich wél kwalificeerde voor een WK. Als ik deze column zo teruglees, dan mis ik het voetbal wel. Geen oranje uitdossingen, geen versierde straten, geen voetbalpool. Geen oranjekoorts… En daar ben ik toch een partijtje ziek van.

Wouter de Kleyn

advertentie
advertentie