Vincent Bijlo
Vincent Bijlo Rob Huibers
Column

Bijlo’s BunniksBlik: Achttien

3 augustus 2021 om 15:00 Column

Nounounou, kijk och eens, verdomd geestig he, ons gegoede rechtste ballenorgaan Elseviers Weekblad heeft ons op een achttiende plek gepositioneerd in een lijst van gemeenten waar het prettig wonen is. We zijn uiteraard supermegagigatrots, dat komt ons toch maar mooi gratis aanwaaien, dat kan je van de windenergie niet zeggen!

Nee, maar dat is toch gewoon toppie jongens, dat geeft wel een boost, ACHTTIEN! Noodenveld in Drenthe verslagen, dat moet genoegen nemen met een schamele negentiende plek. Noodenveld, dan heb je het toch over iets. Ga maar na, wat ligt er in de gemeente Nodenveld? Altena, Alteveer, Een, Een-West, Foxwolde, Huis ter Heide, Langelo, Lieveren, Leutingewolde, Matsloot, Nietap, Nieuw-Roden, Norg, Peest, Peize, Peizermade, Peizerwold, Roden, Roderesch, Roderwolde, Sandebuur, Steenbergen, Terheijl, Veenhuizen, Westervelde en Zuidvelde.

En dan wij, wat hebben wij. Bunnik, Odijk en Werkhoven. En toch, toch boven oorden als Peest, Peize en Luttingerwolde geëindigd.

Kijk, wij hebben natuurlijk de Limes, werelderfgoed, volkomen terecht, beetje laat alleen, die dingen liggen daar toch al bijna twee millennia, maar goed, beter laat dan nooit. En waarom heeft Noodenveld geen limes? Omdat de Romeinen nooit, maar dan ook nooit een enkele seconde met de gedachte hebben gespeeld om op te rukken naar Norg, Een-West en Nietap. Ze zagen Bunnik, ze zagen Odijk en het oude Werkunia, en ze dachten: Hier houdt het op, beter wordt het niet, bespaar ons de hunebedden, de huidkarren en de Drentse bollen, de grens van ons rijk is bereikt, hora est.

In dat licht is een achttiende plaats eigenlijk veel minder dan waar we recht op hebben. Sterker nog, het is, nu ik er over nadenk, een mokerslag die ons wordt toegebracht, wat een amateurisme van dat reactionaire sufferdje! Achttien. En wat staat er op zeventien? Castricum. Daar wil een zinnig mens toch niet wonen, met de hele dag die vreselijke meeuwen boven je hoofd. En zestien? Edam-Volendam, daar stinkt het uren in de wind naar kaas en vis en je wordt doof van de godganse dag Jan Smit en Nick en Simon te moeten aanhoren. En zo gaat het maar door. Lisse, met die eeuwige narcistische bloembollen, Heiloo, daar staat altijd windkracht acht, Blaricum, je kunt er geen stap verzetten omdat er overal SUV-s dubbel geparkeerd staan. Wat een ongelofelijke mispeer van het schoolkrantje van beleggend Nederland. Bunnik had op nummer EEN moetden staan en niet Rozendaal, dat is namelijk nu het geval, met die belachelijke houtwallen en Schotse hooglanders. Als ik op dit VVD-vod was geabonneerd, nou, dan wist ik het wel.

Vincent Bijlo

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie