Vincent Bijlo
Vincent Bijlo Rob Huibers
Column

Bijlo’s BunniksBlik: Stip op de horizon

13 april 2021 om 14:00 Column

Venray, Veldhoven, Den Haag, Utrecht, Assen, Voorburg, Meppel. De agenda in mijn telefoon piept en trilt bijna elke dag, om me te attenderen op steden en dorpen waar ik mijn theatervoorstelling Anders zou spelen. Hoofddorp, Sittard, Tilburg… neeneeenee. Nee Franeker, nee Wadway, nee Deventer, nee Heiloo, jaaaaa Bunninchem.

Bunninchem? Ja, Bunninchem, ons eigen Bunninchem. Stip op de horizon, lichtpuntje in donkere optreedagen, we komen eraan. Op donderdag 22 april doen we een mini-vaccinatiefettival, exclusief voor geprikte senioren.

We zingen de Pfizer Blues, AstraZeneca in de gloria, eindelijk, Van Dissel volente.

Spelen in Bunninchem is altijd leuk. Begin januari waren we er ook, voor een nieuwjaarsconferencetje, zangeres Mariska Reijmerink en ik. Toen mocht er nog niet gezongen worden, daar zouden maar aerosolen van komen. We hadden Mariska’s zangpartijen thuis opgenomen, we draaiden ze via een bluetoothspeakertje dat voor een microfoon stond af en ik speelde er piano bij en zij playbackte. De pandemie maakt creatief.

Onder ons gehoor was Reny, Reny Heetland. Ze zat ademloos te luisteren, lieve, broze, oude Reny. Ze was zo enthousiast dat ze ons, tegen alle regels en protocollen in, een warme knuffel gaf na afloop.

Ze zal er volgende week niet zijn, Reny is ‘uit de tijd’, zoals ze in Twente zeggen, ze is ontslapen, hemelen, naar ginds. Dat heeft niets met ons geknuffel te maken, Reny was op, uitgeleefd, klaar, voor zover je klaar kunt zijn hier op aarde.

Ik hoor haar levendige, enthousiaste stem nog in mijn oren. Ze was zo lief onbevangen blij dat we er waren, in januari. Haar stem was in de meer dan 20 jaar dat we haar kenden nooit veranderd. Ze had altijd die niet-geforceerde opgewektheid, dat lichte, dat sprankelende behouden. Ze vroeg me, toen we nog maar net in Bunnik woonden, op te komen treden voor de Vrouwen Van Nu, dat zijn de voormalige Plattelandsvrouwen. Ik dacht: Moet ik dat doen? Vinden zij mijn humor wel leuk. ,,Jaa, natuurlijk,” zei Reny, ,,we vinden je geweldig! Je hoeft niks aan te passen, censureer jezelf niet, wij zijn modern, van nuuu!”

Dat waren ze, de soms harde grappen werkten erg goed. Ze zeiden na afloop dat ze weer helemaal opgeladen waren. Dat zei Reny 20 jaar laten, afgelopen januari ook. Wat ben ik haar dankbaar dat ze de regels overtrad om mij die laatste knuffel te geven.

Vincent Bijlo

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie