KLEYNE LETTERTJES

Lokaal/Column

Rommelzolder

Ik kom net van zolder. Mijn buit; drie paar te kleine skeelers, boekjes van Luuk en Lot; 'de boot van luuk en lot' en 'wij gaan op reis', een boekje van Borre; 'Borre redt een poesje', een drie-in-één puzzel van Mickey Mouse Clubhouse van respectievelijk 20, 20 en 60 stukjes (wellicht niet helemaal compleet), een doos Duplo, een mal hoedje en een handtasje, drie Donald Duck vakantieboeken, een handvol Hotwheels, 41 knikkers; 15 guppies, 5 bammen, 2 keizers, 13 middelmaten, 4 maxen en 2 megamaxen, een dierenkwartet, zes verdrietige knuffels, twintig verlaten moestuintjes, een paarse zonneklep, een -volgens mij lek- waterpistool, een Spiderman puzzleball, een vier-op-een-rij spel, een schoenendoos met lege stiften en puntloze kleurpotloden en circa 80 AH-stickers van Freek Vonk en André Kuipers. Koningsdag, ik ben er helemaal klaar voor!

Het had nog veel erger gekund, want als ik mijn commerciële tieners hun gang had laten gaan, dan had u komende vrijdag in het hogere segment voor de mokervette prijs van € 50,- een Oxboard, voor € 30,- al onze Lego, voor een tientje de complete serie van de Grijze Jager en voor € 40,- een Wii (inclusief controllers en alle spellen) kunnen kopen, maar mijn opportunisten richten zich inmiddels op Marktplaats in plaats van de vrijmarkt.

Voor ouders is de vrijmarkt een heel gedoe. Je moet er op tijd bij zijn om een strategische plek te veroveren. Het heeft allemaal met 'routing' te maken. Waar is het 't drukst? Alle spullen worden vakkundig uitgestald en een enkel spijtoptantje verleent op de valreep nog gratie aan wat dierbare speeltjes. Hup, terug in de tas! Dan inspecteren de kooplui hun winkels. Op de achtergrond bekommeren dienstbare ouders zich om de nabijheid van noodzakelijke versnaperingen en de richting van de zon.

De eerste bezoekers van de markt zijn de serieuze koopjesjagers. Zij zoeken de pareltjes tussen de ouwe zooi en dingen genadeloos af bij onze toegeeflijke kinderen. Het is de harde zakenwereld versus onschuldig kinderspel. Na een kleine drie kwartier hebben de meeste kinderen het wel gehad. De eerste omzet móét worden besteed en gaat op aan sompige muffins en onzinnige aankopen bij vriendjes en andere kraampjes.

En zo vind er de hele ochtend een levendige ruilhandel plaats en nemen we geen geld, maar heel veel nieuwe ouwe troep mee naar huis. Dat breng ik zaterdag wel naar zolder. Koningsdag, ik ben er helemaal klaar mee!

Wouter de Kleyn

advertentie
advertentie