Fortnite

Lokaal/Column

Het is prachtig weer. Mijn oudste zoon huppelt door het weiland. Zijn bont uitgedoste vrienden hobbelen achter hem aan. Ze schreeuwen naar elkaar en af en toe maken ze even tijd voor een dansje, maar ze blijven alert. En terecht, want plotseling valt mijn zoon. Hij is 'geknocked' door een 'sniper'. Gelukkig zijn zijn 'matties' in de buurt om hem te 'reviven'. En als hij even later een 'chest' opent, vindt hij een 'slurp juice' om zijn 'shield' verder op te krikken. Welkom bij Fortnite! De populaire 'last man standing multiplayer shooter game' van dit moment. Nog één potje, pap?

Bunnik moet de vitaalste gemeente van Nederland worden, zo sprak een ambitieus politicus onlangs tijdens een bijeenkomst van NL-Vitaal in Fort Vechten. Dat onze kinderen gezond moeten opgroeien is een maatschappelijke opdracht voor ons allemaal en onze scholen krijgen een voortrekkersrol. Bunnik start met een pilot bewegend leren voor de jongste jeugd, want beweging is goed voor je en stilzitten is moeilijk voor ze. En als we voor een gezonde leefstijl van onze jeugd gaan, dan moet iedereen participeren. Bestuur, ouders, bedrijven en de jongeren zelf. Sinds kort is er een regisseur Jongeren op Gezond Gewicht, die een healty-lifestyle voor de jeugd in onze gemeente promoot. Helemaal vitaal allemaal!

Mijn zoons gamen veel, en als ze niet gamen, kijken ze naar vlogs van gamers die gamen. Ze zitten in een 'party' die hun vrienden 'joinen' en dat gaat gepaard met veel gevloek en gejuich. 'Drop even wat ammo' voor mijn 'RPG', dan kunnen we gaan 'rocket riden'. Ik ben 'geheadshot', broeders. Niks bewegend leren. De meest vitale houding die ze daar bij aannemen is op de rug, op mijn bank met het hoofd op de zitting en de benen op de leuning. Nog één potje, pap!

Vanaf de bank schieten mijn kinderen op opponenten. Ze bewegen niet, op mond, duim en wijsvinger na. Het oogt niet heel vitaal, maar ze werken samen, ze denken strategisch, ze leren 'soort van' Engels en zijn volledig geconcentreerd. Ik ben geen voorstander van teveel gamen en misschien is het heel 'cringe' van mij, maar ik zie Fortnite als een soort pilot. Laat dus maar zitten, want ze multiplayen en multitasken zich vitaal. Toe maar, nog één potje, jongens!

Wouter de Kleyn

advertentie