Afbeelding
Oscar Larik
column

Kleyne Lettertjes: What’s Appening?

9 december 2020 om 09:01 Column

Wereldwijd heeft Whatsapp meer dan 2 miljard gebruikers. Die versturen samen ongeveer 100 miljard berichten per dag. We communiceren één-op-één en in werk-, sport-, vrienden-, familie- en buurtgroepen. De berichtendienst brengt mensen dichtbij in een tijd dat afstand houden de regel is.

Van de 2 miljard Whatsappers hebben zich er nu nog 134 verenigd in onze Preventie-app. Samen staan we sterk tegen onraad en we houden alles nauwlettend in de gaten. ‘Wie zijn toch al die duistere figuren, die al die pakjes bezorgen, dat is toch ronduit verdacht!’ Maar pas echt alert reageren we als buurtgenoten per ongeluk iets onschuldigs in deze preventieapp appen, want daar hebben we een andere groepsapp voor. Logisch, want zulk fakenews leidt plichtsgetrouwe buurtgenoten alleen maar af. In niet mis te verstane bewoording worden groepsgenoten gewezen op het onherstelbaar kwaad van zo’n vergissing - het zijn mondige typers. En voor anderen is het een reden om de groep per direct te verlaten; ‘alweer een app over poes Toet? Ik ben weg.’ Een gevalletje van overlast in een preventieapp.

What’s appening? Iedereen gebruikt whatsapp op zijn eigen manier en zo komen 134 individuen samen in onze groepsapp. Een vergissing is menselijk, de reacties zijn dat soms niet. Als we hier al zo heftig op reageren, dan moet je vrezen voor gepakte insluipers of mensen die echte overlast veroorzaken. Misschien komt het wel door de Coronatijd. Misschien hebben we een korter lontje omdat we bij elkaar uit de buurt moeten blijven. En het is ook moeilijk om tussen de regels te lezen en de emotie en juiste intentie van de berichten te snappen. Niets voor niets zijn er talloze emoticons om de toon van de berichten te verduidelijken.

In onze preventiegroep gaat het er vast niet anders aan toe dan in andere appgroepen in Bunnik. Elke wijk heeft wel iets om voor of tegen te strijden, al zijn dat vaak niet de groepsgenoten. In de Gildenring appen omwonenden van het Eikenpad tegen de komst van een fietstraverse. Die zijn het echt wel met elkaar eens! In een andere wijk klagen buurtgenoten over de langdurige rioolwerkzaamheden en de lage druk waarmee de Sourcy uit hun Bunnikse kranen stroomt. En Kerngroep Ring Utrecht beheert de buurtapp van het minder spraakzame Amelisweerd in protest tegen een bredere A27. In sommige appgroepen zijn ze net iets meer verbonden in hun preventieve groepsgedrag. 

Apptikette is niet eenvoudig. Iedereen reageert anders. Sommigen ergeren zich aan de berichten, anderen ergeren zich aan de ergernissen. Geef elkaar wat ruimte in de buurt. Het kan ook anders. Het heet niks voor niks social media. Zeker in deze feestmaand; samen voor elkaar. Misschien moeten we soms even tot tien tellen voor we appen? En daarom: 10…, 9…, 8…, 7…, 6…, 5…, 4…, 3…, 2…, 1... H-appy Newyear! 2021 wordt een jaar van app ik jou daar!

Wouter heeft 2020 verlaten.

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie