BIJLO'S BUNNIKBLIK

Lokaal/Column

De vogel gevlogen

Der Vogel is gevlogen. Der MOA-Vogel is gevlogen. De wind kwam uit het oosten, de winter sloeg in blessuretijd toe. We hoorden een zwakke echo van de Winterspelen. In Werkhoven zakte een ijsmeester door het ijs, in Odijk koelden schaatshaters, ijsvandalen hun woede op het baantje. In Bunnik zag de ex-burgemeester de rayonhoofden de koppen bij elkaar steken en intussen steeg Der Vogel op. "Ploum Ploum", riep hij, "ik ga henen, vaarwel, naar andere streken."

Hij koos de ruime koude lucht, de Siberische Beer woei hem in de snavel. Hij vloog over Bunnik en zag wethouder Eijbersen uit alle macht de Liberalen duwen, op een verkiezingsbord. Een onverlaat had een streep gespoten over 's wethouders gezicht. Het ging er heet aan toe in de verkiezingsstrijd.

Viskil zag hij, Visser, Hoitink, hij dacht er het zijne van, ja, het zijne, zoals alleen Der Vogel dat kan. Hij zag de Bunnikse brandweer optimistisch uitrukken om een veldje om te spuiten in nog een ijsbaan. De grond liet het niet toe, het water zakte voor het goed en wel bevroor diep weg. Der Vogel riep: "Sourcy zijt gij en tot Sourcy zult gij wederkeren."

Hij vloog over het buitengebied, oei, wat was het daar koud. Hij riep de huiverende krokussen moed in. "Ahoy, niet gerild makkers, de lente is aanstaande, blauwbekken duurt nog een dag of vier." Een kleumende boer ijsbeerde, handen diep in de zakken, over zijn bevroren land. Sluipverkeer scheurde op winterbanden voorbij, het was me het weertje wel. Nee, dan vroeger, ach, vroeger, dat eeuwige vroeger, toen 's nachts het water in de stortbak bevroor, toen Siberische beren nog gewoon uit Nederland kwamen, dat was nog eens een tijd. Voordat de ijsmeesters überhaupt konden overleggen of er geschaatst kon worden, stonden er al tientallen krabbelaars op het ijs. "Tabee mijn Bunnik," riep Der Vogel, "opdat ik rust hebbe! Ja, hebbe ja, hebbe."

De boer keek omhoog en zeide: "Daar gaat hij, Zwollewaarts, daar is het, denkt hij, beter toeven. Laat hem maar, der Vogel, MOA zal het zonder hem wel rooien. Huis van kunst en natuur. Straks, als het lente is, dan is er Flowerpower."

Hij liep de boerderij binnen en blies met zijn adem de bloemen van de ramen in de opkamer. Het was gedaan met de winter.

Vincent Bijlo

advertentie
advertentie