Fietsenstalling

10 december 2019 om 19:00 Column

"Goedemiddag. Het volgende station is station Koningsweg. Overstappen op de snelbus of tramlijn naar het Utrecht Science Park. Deze trein rijdt verder als stoptrein in de richting van Utrecht Centraal. Station Koningsweg."

Commotie bij station Bunnik. De barista's zijn er hun spullen aan het pakken. Nog even een snelle lap over de apparaten, dan kunnen de luiken dicht. Maar net als ze weg willen wordt de weg geblokkeerd door de wethouder. Dreigend staat ze voor de Piaggo. 'En waar denk jij dat je heen gaat?', wil ze weten. 'Verderop. Echt niet ver en heel bereikbaar, ook vanuit Bunnik', antwoordt de Barista schuchter. 'Je gaat naar station Koningsweg, he? Jij laat ons ook in de steek. Je staat hier om de boel op te leuken, hoor. Als je een nieuwe plek zoekt, dan heb ik nog 90 prachtige lege plekken op de carpool parkeerplaats daar.'

Station Koningsweg. Die is nieuw. Samen met station Lunetten wordt het een belangrijke schakel om de reizigersstromen van en naar het Utrecht Science Park te verwerken. Potver, die rol hadden we station Bunnik toch toegedicht? Was een OV knooppunt niet een tussenstop om de woningbouw verder op te schroeven ten westen van Odijk?

'Station Koningsweg? Zo ver is het nog lang niet', reageert de gemeente Bunnik soepel. Ga toch fietsen! Station Koningsweg is dichterbij dan je denkt en trekt een wissel op de ontwikkelingsplannen van het Bunnikse stationsgebied. Toch blijft de gemeente hoopvol: 'De sprinter stopt dan ook vast vaker bij ons.' Zo'n verhoogde frequentie is kennelijk afdoende, ook als er niemand uitstapt.

Gretig hield de gemeente haar hand op toen de provincie Utrecht haar portemonnee trok. Een lekkere impuls van 70.000 euro om fietsen tussen station Bunnik en het USP te verbeteren. Een investering of een afkoop? Het lijkt een fooi om de fietsers te behagen, terwijl de grauwgrijze studerende en werkende forenzen een halte verderop, bij station Koningsweg, moeiteloos overstromen in gereedstaande snelbussen en tramlijn. Bunnik gaat ten onder aan het succes van leuteren bij koffiepiaggo's en een route met kecke USP-mijlpaaltjes. We zijn te leuk voor fietsers geworden en die krijgen dus van de provincie voortaan alle ruimte. Een OV knooppunt? Bouwen voor elkaar? Ja, een gigantische fietsenstalling.

"Goedemiddag. Het volgende station is Bunnik. Hier kunt u overstappen op uw fiets naar het Utrecht Science Park. Volgt u de mijlpalen? Deze trein rijdt verder als stoptrein naar station Koningsweg voor de mensen die meer haast hebben, efficiënter willen reizen of niet nat willen worden. Enne, ze schenken er een zalige latte macchiato."

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie