USP's

Lokaal/Column

We zijn Europees kampioen economie! Met een toppositie op de ranglijst van World Economic Forum staat Nederland te boek als één van de meest concurrerende economieën van de wereld, beter dan alle andere Europese landen. Waar een klein land groot in kan zijn.

Da's niet alles. De Utrechtse politiek veerde ook enthousiast op na de bekendmaking van de Regional Competitiveness Index 2019. De provincie Utrecht is weer één van de meest concurrerende regio's van Europa. De RCI beoordeelt elke drie jaar de kracht van 268 Europese regio's op ruim 70 economische indicatoren, zoals onderwijs, digitale infrastructuur, arbeidsmarkt, man-vrouwverhouding en innovatie. En we zijn tweedes geworden! Ex aequo met Londen, dat wel. We hoeven alleen Stockholm boven ons te dulden. De nummer twee positie is koren op de molen voor Utrechtse politici, die over elkaar heen vallen om de bekendmaking van de nieuwe ranglijst persoonlijk toe te lichten. Het is immers weer een nieuwe mijlpaal die de ingeslagen weg onderschrijft. Waar de kleinste provincie groots in kan zijn; het bruisend hart van Nederland!

Goed voorbeeld doet goed volgen, maar wie zet eigenlijk de toon? Bunnik is zich terdege bewust van haar RCI-waarde voor de regio, want heel 'Bunnik bouwt'. We ontsluiten Utrecht, hebben de mensen, de groenvoorziening, de opleidingen, de bedrijven en de infrastructuur om economisch het verschil te maken. In onze gemeente zit het wel snor met de economische indicatoren en de rest van de regio doet leuk mee.

En Bunnik pakt door. Wat dacht je bijvoorbeeld van die gave nieuwe mijlpalen die de weg markeren die fietsers moeten inslaan naar het Utrecht Science Park (USP). Dat de mijlpalen veel lijken op de kleine mijlpaaltjes van Bunniks Ride is natuurlijk geen toeval; ga toch fietsen! Maar de nieuwe markeringen op weg naar het USP hebben ook een strategische reden, want ons station moet een knooppunt worden voor de NS om Utrecht Centraal te ontlasten met 'Ga toch fietsen!' als credo. Maar hoe dan? Met een koffietuktuk van Babescoffee maken we het stationsgebied levendig, trekken we de aandacht van (door)reizigers en knopen we het gesprek aan over 'hoe nu verder?' met ons station als 'uitstap' voor het Utrecht Science Park. Hoe een kleine gemeente groot kan denken.

Met het USP als 'Unique Selling Point' in haar achtertuin geniet de Bunnikse politiek van alle nationale en internationale aandacht, van de toestroom van reizigers en interesse van toekomstige inwoners. In London en Stockholm knarsetanden sacherijnige politici over de toegevoegde waarde van Bunnik op de RCI-score van Utrecht. Het maakt ons allemaal niet uit, wij kennen de bruto toegevoegde waarde van 'Bubbly Bunnik' voor de ranglijsten, 'Ga toch fietsen!'.

advertentie
advertentie