BIJLO'S BUNNIKBLIK

Lokaal/Column

Middelbare school

Als het aan ons lag, maar dat ligt het niet altijd, was er allang een middelbare school in onze gemeente. Het RhijnhaegheCollege, gevestigd aan de Kennedylaan te Bunnik. Een leuke, moderne school.

Drietalig, Nederlands, Engels en Bunnuks, veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind, smartphones alleen in de pauzes, geen frituur en energiedrankjes op school.

Een frisse, inspirerende omgeving waarin leerlingen alle ruimte krijgen zich te ontplooien. Ze worden opgeleid tot zelfstandig denkende, creatieve mensen die in staat zijn oplossingsgericht te denken. Er is bij ons veel aandacht voor muziek. Vanaf de brugklas wordt er 4 uur per week klassikaal naar muziek geluisterd. Naar alle genres, klassiek, jazz, wereldmuziek en pop. Muziek maken wordt ook sterk gestimuleerd. De Van Hardenbroekpleinconcerten trekken jaarlijks tienduizenden bezoekers uit het hele land. Het hele dorp staat dan vol met rollende keukens.

O, wat een topschool, het Rhijnhaeghe. Iedereen heeft altijd het eerste uur vrij, omdat wij, de schoolleiding, beter dan wie ook het puberbrein begrijpen, dat wordt later wakker. Bij ons op school behoort pesten tot het verleden. Pesters begrijpen al snel dat hun gedrag bij ons niet getolereerd wordt, en dat, als ze ermee doorgaan, ze de status van losers krijgen.

Het RhijnhaegheCollege is zeer gewild. Elk jaar weer melden zich lange, lange rijen kinderen aan. We willen ze heel graag allemaal aannemen, maar dat kan niet. Noodgebouwen neerzetten, we zouden het wel willen, maar daar is de buurtvereniging mordicus tegen, vanwege de aantasting van het openbare groen en de waarde van de huizen. Daarmee zetten de bezwaarmakers hun eigen kinderen, die ook heel graag op het Rhijnhaeghe willen, in de kou, want waar moeten die nu heen?

We moeten dus loten, omdat onze capaciteit beperkt is. Hoe gaan we dat nou eens doen?

Zeggen we: We sluiten in eerste instantie alle kinderen uit de Kromme Rijnwijk uit, omdat hun ouders tegen de plaatsing van noodgebouwen zijn? Dat lijkt een goed idee, maar dat is het niet. Het Rhijnhaeghe staat immers voor gelijkwaardigheid. Iedereen is bij ons even welkom.

Wij doen niet aan geografische discriminatie. Een kind kan er niets aan doen waar het geboren is. Al komt het uit Werkhoven, bij ons wordt het niet achtergesteld.

En Utrecht dan, zullen sommigen ons vragen, die Utrechtse kinderen sluiten toch zeker wel achteraan? Nee, zeggen wij dan, ook die niet. Kinderen zijn kinderen, al zouden ze uit het Kalifaat komen, zij kunnen daar niets aan doen. Wel even checken op bomgordels, maar ze zijn allemaal welkom.

Vincent Bijlo

advertentie