FF buurten

19 september 2019 om 16:08 Lokaal/Column

Een buurtfeest, kent u dat? Dan wordt de straat afgezet voor het verkeer, liefst met statafels en een lint. Bijna iedereen is er en het weer zit mee. Er staat een tafel vol zelfgemaakte hapjes in ovenschalen van thuis. De oranje vlaggetjes verblijden zigzaggend het straatbeeld, terwijl kinderen zich vermaken met oudhollandse spelletjes óf het hele feest halsstarrig negeren op hun mobiel. Volwassenen rukken op naar de bar voor oppervlakkige gesprekken en de organisatie organiseert zich een slag in de rondte. De praatjesmaker van nummer 30 spreekstalmeestert alles aan elkaar en de buurman van de overkant heeft zijn boxen buiten gezet. Iedereen helpt mee, behalve met het afbouwen. Klinkt herkenbaar?

Afgelopen zaterdag was het buurtfeest van de Bunnikse Oranjebuurt, waar ik woon. Dus, 'klinkt herkenbaar'? Eh nee, niet voor ons buurtfeest, althans op veel punten niet. Ons feest is heel speciaal. Het is één keer in de twee jaar en de vorige editie was in veel opzichten een hele bijzondere, editie 2019 niet anders.

Dit keer verenigden de bewoners van de Oranjebuurt zich 'festival-style'. Een strak vormgegeven uitnodiging was de voorbode en puike posters versieren het straatbeeld. En tuurlijk is er een bar, maar onze buurt doet ook een 'wine-tasting'. En we koken niet zelf, op een enkeling na, maar culinairen feestelijk uit foodtrucks. Er is een heuse zweefmolen, een pingpongtoernooi, een circus en een bijenhotelbouwproject. We hebben DJ's, een band en een pubquiz. Het roezemoest van de praatjes en er is verbroedering alom. Bijna iedereen was er en het weer zat mee.

Maar achter de schermen is het soms wel anders. Op de buurtapp's sparen we elkaar niet. Een meningsverschil over hardrijden wordt giftig en in snel tempo in de app opgevoerd en als een losbandige hond in een tuin kakt, krijgen we een boos bericht met close-ups van de dampende donatie. Maar in de app staan we ook voor elkaar klaar. Met raad én daad. Inmiddels hebben we een lossere Oranjebuurt buurt-app voor gevonden sleutels en een verdwaalde kip en een uiterst serieuze Oranjebuurtpreventie-groep, waar je eigenlijk niks mag appen. We zijn best gastvrij, maar van colporteurs wordt meteen een paniekerige fotoserie gedeeld, nog voor ze bij je aanbellen.

De app staat nu vol bedankjes over het feest. Logisch. Want in onze buurt leven we samen, elk in een eigen huis en iedereen op zijn eigen manier. En ons buurtfeest is misschien best een beetje sjiek, maar de mensen zijn dat niet. Die zijn doorgaans gewoon gewoon. Zichzelf. Op straat en in de app. En die verbinding vieren wij elke twee jaar met ons buurtfeest. Toch buurtgenoten? Kom ik een beetje in de buurt?

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie