Bijlo's Bunnikblik; probleemdrinkers met halflege glazen

4 september 2019 om 11:25 Lokaal/Column

,,Laten wij thans," sprak ik plechtig, "het glas heffen en een toost uitbrengen op het feit dat Bunnik op nummer 4 staat in de top10 van gemeentes met de minste probleemdrinkers van de provincie Utrecht." We dronken in een gewijde stilte, die slechts verstoord werd door het gezoem van een helikopter die boven het dorp cirkelde.

"Ze zullen toch niet weer de chinees aan het beroven zijn?" Vroeg buurman Bert zich hardop af.

"Wat een hufters waren dat zeg," zei een Oranjebuurtbewoner die niet met zijn naam in de krant wil, "weet je wat ze riepen toen ze binnenkwamen? "Sambal bai!"

"Je moet oppassen met dit soort misselijke grapjes, mannetje," zei Bert. "Ik ken 2 mensen die daar binnen zaten te wachten op hun nummer 42 met witte rijst. De gemaskerde gasten, met vuurwapen en mes in de aanslag, dwongen ze op de grond te gaan liggen. Je zal het toch maar meemaken, in Bunnik, dat verwacht je niet."

"Je verwacht hier wel meer niet," zei ik. "We hadden hier toch ook een paar jaar geleden 3400 kilo hasj in een loods in Odijk, weten jullie dat nog? Dat heeft een straatwaarde van 35 miljoen Euro. Daar kan je een aardig optrekje van kopen."

"Zijn die gasten ooit gepakt eigenlijk?" Vroeg Bert. "Ja," zei ik, "het waren een paar jongens die wat wilden bijverdienen."

"Ze kwamen zeker niet uit onze gemeente?"

"Nee, uit Doorn, zo zijn ze daar. Ze hebben daar ook veel meer probleemdrinkers dan wij."

"Over drankproblemen gesproken," zei de Oranjebuurtbewoner, "mijn glas is leeg."

Ik schonk bij. "Bunnikse Kromme Rijnwijn, dat wordt de toekomst," zei ik, we klonken. "maar laten we toch wel proberen die vierde plaats in de Toptien van gemeenten met de minste probleemdrinkers vast te houden."

"Wanneer ben je eigenlijk probleemdrinker," vroeg buurman Bert.

"Als het glas altijd halfleeg is en nooit halfvol."

Het geluid van de helikopter zwol aan. "Dat is de nieuwe SRV-man," riep de Oranjebuurtbewoner.

"Nee, zei ik, "ze zijn op zoek naar drugslabs of mobiele bandieten."

[Vincent Bijlo

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie