Kleyne Lettertjes: uitdelen en incasseren

Lokaal/Column

De muziekschool is er stil van. Tot voor kort ging de school 'allegretto', behoorlijk opgewekt, door het leven. Tuurlijk, 2020 is nog financieel onzeker, maar dit is een overgangsjaar en de evaluatie met de gemeente moeten nog plaatsvinden. Maar als een Boem! Paukeslag bij heldere hemel knalt er ineens een bericht binnen dat de gemeente vanaf volgend jaar geen huisvestingssubsidie meer uitkeert aan de muziekschool. De geschrapte subsidie staat gelijk aan de huurlasten die de school aan de gemeente betaalt. Dubbele tegenslag, want door deze beschikking verliezen ze allebei hun inkomsten. Daar wordt niemand beter van, maar de muziekschool wel slechter. En laten we wel zijn, de noodzaak van muziekles is nog regelmatig in onze gemeente te horen.

De gemeente heeft haar oor te luisteren gelegd. Het is nog te vaak stil op MFA De Kersentuin. Daar moet veel meer reuring zijn en dat lukt maar niet. Dat geldt niet alleen voor de muziekschool, maar daar gaat ditmaal de aandacht naar uit. Dus luistervinkte ze aandachtig naar de speeltijd van DjemZ, flierefluiters, ukelelelessen, ensembles, blokfluit kanjers, cellisten, klarinettisten, trompettisten, violisten, saxofonisten en noteerden wat ze misten. Conclusie; de muziekschool is met 550 Bunnikse muzikanten nog steeds onderbezet. Dat getuigt van weinig affiniteit met muziek, maar wel van veel noten op de zang.

De gemeente evalueerde in alle stilte en besloot tot stopzetting van de subsidie om daarmee ruimte te maken voor een dialoog met de muziekschool over de huur van de ruimtes vanaf 2020 en verder. Dus er is nog hoop. Misschien kan een structurele huurverlaging helpen? Als de gemeente geen huur meer vordert, dan wordt de huisvestingssubsidie ook overbodig. Het Bunniks Swing College geeft ons een benefietconcert en musiceert verder met gesloten beursen. Dat klinkt als muziek in de oren.

En anders? Ach, muziek verbindt, in goede en in slechte tijden. En muziek is emotie. Musici, die hou je nou eenmaal niet stil. Dus ik voorzie een zomerse aubade van een keur aan luidruchtige instrumenten op strategische plekken in onze gemeente. Tja, als de burgers niet naar de muziek komen, dan moet de muziek maar naar de burgemeester, toch? Muziek van eigen bodem, noem je dat. Of wat dacht je van een concert in De Kersentuin? Daar zit muziek in! En misschien leuk om de nieuwste wethouder feestelijk te onthalen? Zij gaat immers net aan de slag, waarom houden we daar dan geen trommeltje bij? Of we houden een stil protest; op zondag voor het zingen de kerk uit! Dus pas op, want de muziekschool heeft nog veel in haar mars.

Wouter de Kleyn

advertentie
advertentie