Bijlo's Bunniksblik: Jorrit

Lokaal/Column

Hij gaat, wethouder Eijbersen, Jorrit-Jan, Jorrit, hij gaat, Gooise Meren roept. 9 jaar lang hoorde hij bij de gemeente Bunnik als de Kromme Rijn bij het jaagpad, als de Veldkeuken bij Amelisweerd, als de Meent bij Odijk, de Brink bij Werkhoven, als fijnstof bij Schoudermantel.

Hij opende in die 9 jaar alles wat los en vastzat, van dierenspeciaalzaak De IJsbeer tot De IJskluis. Van Fairtrademarkt tot Bunnik Fair, van fietstunnel tot fietspad. Dat deed-ie vaak met mij, Jorrit en ik zijn veelgevraagde openers. Openen is leuk, feestelijk en gratis. Het geeft sfeer en het verbindt.

Het hoort bij dorpen. Men doet wel eens misprijzend over mensen die linten doorknippen, sterker nog, ik heb dat vroeger ook gedaan, tot ik zelf mijn eerste lint doorknipte, samen met Jorrit.

En nu gaat-ie dus, naar de gemeente Gooise Meren, bestaande uit Bussum, Naarden, Muiderberg en Muiden. Nou wil het toeval dat ik in Bussum ben opgegroeid, mijn moeder, mijn zus en mijn nichtje wonen er nog steeds. Ik heb ze in kennis gesteld van het feit dat ze Jorrit krijgen. Mijn moeder was zeer geïnteresseerd, ze heeft hem meteen al uitgenodigd voor een lunch bij Bel Ami, aan de Brinklaan. "Moet ik dat doen?"

Vroeg Jorrit. "Ja," zei ik, "natuurlijk, dat is goed voor je inburgering daar. Maar het zou kunnen zijn dat jij moet afrekenen, daar denkt ze niet altijd aan. Ik zeg in zo'n geval altijd: Zo Bijlootje, jouw beurt, mar dat kan jij als kersverse Bussumer natuurlijk niet doen. Er past enige bescheidenheid."

Ik ben benieuwd wat de lunch oplevert. Met een beetje mazzel kunnen we gewoon verder met openen, in Gooise Meren.

Jorrit was natuurlijk meer dan een opener. Hij was een charmante, innemende wethouder die een stuk minder rechts was dan hij soms leek. Redelijk, dat was hij, menselijk, bah, wat een clichés, maar hij was, nee, hij is het wel.

Ik ben benieuwd hoe hem dat af zal gaan in Bussum, ik kom af ent toe wel even kijken, ik zal ze tot de orde roepen als ze erg bot en naar tegen hem doen, want je hebt er types bij zeg, daar komt Jorrit zelf wel achter. Ja, hij wou van Bunnik naar Bussum. Succes daar, we zullen je missen.

Vincent Bijlo

advertentie
advertentie