HDSR

13 maart 2019 om 16:07 Lokaal/Column

Wat zal ik eens doen met mijn stem op HDSR? Op wat? Op HDSR, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Mijn landstem, die voor de Provinciale Staten, heb ik al bepaald, maar mijn waterstem, voor de Waterschapsverkiezingen, wie komt die toe? Wacht, eerst even dit. We stemmen tijdens de Waterschapsverkiezingen bij ons niet op een Waterschap maar op een Hoogheemraadschap. Dat dat helder is; deze twee begrippen zijn synoniemen. Het Hoogheemraadwaterschap gaat over veilige dijken, schoon water en droge voeten, van Kromme Rijn tot Jaap Bijzerwetering, van Hollandse Ijssel tot Dubbele Wiericke, van Wijk bij Duurstede tot Woerden.

Er doen bij ons 10 partijen aan de verkiezingen mee. Lijst 1 is Water Natuurlijk. Dat klinkt goed, zonder water geen leven, met te veel water ook niet, natuurlijk. Water Natuurlijk klinkt ook apolitiek, dat lijkt me een goede zaak. Want wat heeft het water er aan om gepolitiseerd te worden? Op 2 staat de VVD. Die is voor rechts water, voor water dat zijn eigen broek ophoudt, water dat zelf zijn verantwoordelijkheid neemt en dus niet over dijken gaat heenstromen. En 50PLUS, wat wil dat met water? Langzaam en bedaard stromend? Goed bevaarbaar voor de oudere watersporter. En de SGP? Water waarvan de kwaliteit dusdanig is dat je er makkelijk overheen kunt lopen? Of geen hogere dijken maar op andere wijze, bijvoorbeeld door gebed, voorkomen dat het tot de zondvloed komen? Wat de Partij voor de Dieren wil lijkt me duidelijk. Vissen dienen zich als een vis in ons hoogheemraadschapswater te voelen. Maar de PvdA? Dijken met de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten?

Er blijven wat mij betreft drie partijen over. Water Natuurlijk natuurlijk, Waterschap@inwonersbelangen en AWP, niet politiek, wel deskundig. Maar ik heb wel een keiharde eis. Mijn partij moet tegen het varen op de Kromme Rijn met boten met verbrandingsmotoren zijn. Dat hoort gewoon niet bij dit riviertje. Elektrisch varen, ok, roeien, kanoën, leuk! Zwemmen, uiteraard, drink het water niet op, vanwege de rattenpis die de Ziekte van Weil kan veroorzaken, pis kan geen enkele partij tegenhouden, maar verbrandingsmotoren, nee, die klinken en stinken vreselijk op de Kromme Rijn.

Ik ga nu even de waterstemwijzer doen op www.hdsr.nl want stemmen ga ik, dat doe ik altijd, het is een recht waar je gebruik van moet maken, vind ik.

door Vincent Bijlo

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie