Kleyne Lettertjes: Bunnik beweegt

Lokaal/Column

Januari is een moeilijke maand. Daar kan hij ook niks aan doen. Januari is de kater van een feestelijke feestmaand en heeft ons niet veel meer te bieden dan wat wintervertier en een kille Blue Monday. Het is de maand van teleurstellingen. We leggen ons droog met Dry January, we hoesten de longen rookvrij, we bestrijden overtollige ballast met rigoureuze diëten en we moeten ook meer gaan bewegen, maar de meeste goede voornemens eindigen slecht en halen meestal het eind van januari niet. Nog een teleurstelling? Januhairy! Een initiatief van een Britse studente om al haar lichaamshaar te laten groeien, dat massaal werd gevolgd door vrouwen over de hele wereld. Op zich geen probleem, maar als je zelf wilt wildgroeien, deel je foto's dan niet met iedereen! Ik waan me terug in de tijd van de Oost-Duitse hardloopsters, die zich ook niet scheerden, maar die wel vaak wonnen en dan juichend de finishlijn passeerden.

Ik moet eigenlijk ook hardlopen. Beetje afvallen kan geen kwaad en bewegen is goed voor lichaam en geest, maar ik kan me er niet toe zetten. Alleen het thuiskomen is leuk aan hardlopen. In plaats daarvan bezig ik me met een halfzacht dieet van minder grote porties en meer sla. Dat gaat doordeweeks goed, dan matig ik, maar in het weekend ben ik een stuk genereuzer voor mezelf en balanceer ik uit. De weegschaal weegt en beweegt vrolijk met me mee en zet me elke maandag weer terug op het startpunt. Er is geen beweging in te krijgen.

De Bunnikse buurtsportcoaches zijn het vast niet met me eens. Ze lachen me toe in de header van de januari editie van hun nieuwsbrief Bunnik Beweegt. Zij gaan namens Stichting Jongeren Op Gezond Gewicht het gevecht aan met zwaarlijvigheid. Het gaat om meer bewegen, maar ook om gezond en bewust opgroeien. Jong geleerd is oud gedaan. Ze teamen met bedrijven, scholen, verenigingen, kinderopvang en zorg en maken afspraken over rookvrije omgevingen, voorlichting geven en over meer bewegen.

Ze zijn sowieso vrij bewegelijk onze buurtsportcoaches. Met succes; hadden ze lokaal een wereldprimeur met Walking Hockey voor senioren, nu gaat de hockeybond deze nieuwe hockeysport nationaal uitrollen. En kijk niet raar op als je plots gevloerd wordt door je kind van 8, want ze hebben onze basisscholen bezocht met martial arts workshops. Deze week delen ze op scholen het boekje Sjors Sportief/Creatief uit. Daar staan meer dan 40 leuke activiteiten in waar de kinderen aan deel kunnen nemen. Waar veel goede voornemens halverwege januari al stranden, lijken de buurtsportcoaches echt op stoom te komen - voor jong en oud. Bunnik Beweegt, beweegt u mee? Ik wel. Februari is sowieso een veel betere maand om met goede voornemens te starten.

Wouter de Kleyn

advertentie
advertentie