Fijne feestdagen

Lokaal/Column

Feestdagen maken iets bijzonders in ons los. We trekken bomen ons huis in om te versieren, we trekken de winkel leeg voor een uitgebreid diner, we vinden kerstliedjes leuk, we laten een bebaarde man en een setje rendieren onze cadeaus uitdelen, we dossen ons op en nodigen uit, we frituren deegballen, we joligen van de drank en schieten brandende pijlen om ons heen. December; alles kan. Fijne feestdagen!

Zelfs op het werk is het bal. De laatste beetjes Bunniks bedrijfsbudget banen hun weg naar De bank, 't Wapen, 't Theehuis, Vroeg en Rodaen voor een luxe personeelsmaaltijd waarbij men reflecteert óp en dankbaar is vóór het afgelopen jaar; 'toch fijn dat de styreen in de vervuilde grond onder ons fietspad niet doorsijpelt in onze source'. Ondertussen werkt de burgemeester aan zijn nieuwjaarstoespraak en heeft Vincent Bijlo zijn 'Bouwplannen' voor 27 december voor u in de steigers staan.

Ook de scholen laten zich niet onbetuigd. Mijn dochter maakt fruitspiesen voor haar kerstdiner. Ze serveert negen kleurrijke vitaminebommen. Die tonen zich uiterst gezond op een buffet van worstenbroden en pizzapunten. Mijn zoon is uit heel ander hout gesneden. Om half acht in de ochtend en laat ik voorzichtig 20 frikandellen in het frituurvet zakken. Het is gelukkig geen dagelijks ritueel. Het is voor het kerstontbijt op zijn school en hij wilde iets speciaals meenemen. Nou dat lukt. Hij serveert de gefrituurde restverwerking en een vriendje brengt de broodjes. Doorgaans ben ik echt wel een voorstander van een gezond ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag, maar ach, met de feestdagen in het verschiet kan ik hem weinig weigeren. Dus meteen een kleine waarschuwing vooraf; de beste jongen én zijn broer kloppen binnenkort bij mij aan voor de sponsoring van grote partijen knalvuurwerk. Gelukkig kunt u voor hen schuilen in één van de vuurwerkluwe zones die Bunnik rijk is.

Feestdagen maken iets bijzonders in ons los. Onder het excuus 'feestdagen' laat we ons veel welgevallen. We proberen het immers zo leuk en gezellig en knus en lekker en sfeervol en plezierig en zalig mogelijk te maken. Voor iedereen. Maar feestmaand december helpt mensen ook herinneren. Een confrontatie met wat was. En heel veel mensen worden feestelijk op de feiten gedrukt. Veel, vaak ouderen, staan juist dan even stil bij de mensen die niet meer aan de kerstdis zitten. Ik had daar nog nooit zo bij stilgestaan. Het is mooi en verdrietig tegelijk. Sodade. En een beetje treurnis kan gerust, want het is december; alles kan. Fijne feestdagen!

Wouter de Kleyn

advertentie
advertentie