Moa gesloten

Lokaal/Column

Het mooie MOA is gesloten, plotseling gesloten. Het bestuur zag zich genoodzaakt faillissement aan te vragen. Er was niet eens meer tijd om de tentoonstelling Flower Power af te maken. De relatie tussen mens en bloem is ruw verstoord door geldelijke kwesties.

Wat nu? Er kan uiteraard geen sprake van zijn dat het niet weer open gaat, er zijn enorme investeringen in het gebouw gedaan. Het heeft een prestigieuze Europese prijs, de Europa Nostra Awardd, gewonnen voor het behoud en beheer van cultureel erfgoed. Het Chinese behang is snipper voor snipper van de muur gestoomd, gerestaureerd en weer aangebracht. De spirit onder de vrijwilligers, die het museum mede draaiende houden, is er. Het gaat niet dicht, daar is het een veel te mooie plek voor. Ja, nu sluit het even, maar het zal herrijzen.

Het zou een dependance van het Centraal Museum kunnen worden, maar waarom zouden we er niet een museum over de Franse Tijd in Nederland van maken? Lodewijk Napoleon, precies, de broer van, onze eerste koning, heeft er per slot van rekening heel even gewoond. We zouden hem te Bunnik kunnen laten herleven. Hij was destijds, toen hij aankwam op Amelisweerd op 24 september 1808, zeer welkom. Er werd, namens de dankbare ingezeten van vechten en Amelisweerd, een gedicht voorgedragen dat voor de gelegenheid was geschreven. Ik citeer, dit gaat over het landhuis:

"Dit oord bij het zoet genot der Vrede

Herschapen in een heerlijk Eden

Natuur en kunst ter duurzaame eer,

Die beurtlings elk hun werk zien kronen

Daar kalmte, rust, gezondheid wonen,

Herneemd zijn eigen luister weer."

Zo zal het gaan, met het MOA. Overigens, het hele gedicht zal ik, op het plein voor het MOA, op 9 september, op Open Monumentendag, voordragen. We beleven zijn intocht opnieuw, hij komt aan per koets, over de oprijlaan. Er is muziek, zangeres Mariska Reijmerink zingt een lied dat door Lodewijk zelf, hij was behalve koning ook dichter, geschreven werd. Er zijn soldaten, er is een noenmaal voor hoogwaardigheidsbekleders in de pronkkamer, er is een theepartij buiten, er is feest! Komt allen, op 9 september, vanaf 11.00 uur, naar het Landgoed Oud Amelisweerd.

Laat die dag het begin zijn van het nieuwe MOA, een museum over de Franse tijd van Nederland, die ons land heel snel gemoderniseerd heeft. Onder Lodewijk Napoleon werd het versplinterde Nederland langzaam een eenheid, de rechtspraak werd geharmoniseerd, ik zou er een groentje over kunnen volschrijven. Vive la France, vive le roi, leve het Konijn van Olland.

advertentie
advertentie