Kerk en raadhuis van Oirschot rond 1735.
Kerk en raadhuis van Oirschot rond 1735. Tussen Rijn en Lek

Lezing van de historische kring Tussen Rijn en Lek

1 oktober 2023 om 11:45 Activiteiten

WIJK BIJ DUURSTEDE De historische kring Tussen Rijn en Lek organiseert op woensdag 11 oktober een lezing met als onderwerp ‘Schelmen en hontsvotten werck‘. 

Schelmen en hontsvotten werck is ook de titel van het boek dat onderzoeker Anton Neggers schreef over een geruchtmakende moordzaak. Aan de hand van de originele archiefstukken wordt de moord op drossaard de Marcq, alsmede de enerverende nasleep, tot aan de executie van de dader, beschreven.

TIJDREIS

Anton neemt de deelnemers mee op deze spannende tijdreis:

Het is een koude nacht in februari van het jaar 1735. Op de markt van Oirschot klinkt een geweerschot. Enkele cafébezoekers komen op het geluid af en treffen de drossaard van Oirschot en Best, mr Jean de Marcq, zwaargewond bij het raadhuis aan. Hij overlijdt kort daarna aan zijn verwondingen. 

De volgende dag vlucht de dader, oud-borgemeester Antony Andries Schepens, met zijn vrouw naar de zuidelijke Nederlanden. Hij wordt door de schepenbank bij verstek ter dood veroordeeld. Als hij jaren later in Oirschot opduikt, wordt hij opnieuw gearresteerd. Maar voordat hij berecht kan worden wordt hij door een aantal onbekenden met geweld uit het raadhuis bevrijd. Schepens wordt later opnieuw opgepakt, vastgezet in de gevangenpoort te Den Haag en in 1744 uiteindelijk terechtgesteld. 

“Het is schelmen en hontsvotten werck”, aldus een van de getuigen die kort na de moord worden gehoord. 

Schelmen en hontsvotten werck geeft een getrouw beeld van de sociale, bestuurlijke en strafrechtelijke aspecten van de Meierij van ’s-Hertogenbosch in de achttiende eeuw. Aan de hand van deze zaak zien we ook hoe de rechtspraak in het toenmalige Nederland in zijn werk ging. De verhouding tussen katholieken en protestanten, bestuurders en ambtenaren, de plaatselijke heren en hun onderdanen, maar ook de relatie van het lokale bestuur met andere instanties, zoals de Staten-Generaal, komen aan de orde.

ANTON NEGGERS

Anton Neggers (Boxtel, 1959), studeerde rechten te Tilburg, en is sinds 1986 werkzaam in het hoger beroepsonderwijs. In 1973 startte hij als genealoog met een onderzoek naar zijn eigen familie. In 2001 verscheen de Genealogie Neggers. Zijn artikelen verschenen onder andere in Gens Nostra, de Brabantse Leeuw, Campinia en het Genealogisch Tijdschrift voor Oost-Brabant. Behalve over zijn familie publiceerde hij ook genealogieën van andere families, alsmede over uiteenlopende onderwerpen zoals de het plaatselijk bestuur in de achttiende eeuw, de politieke reformatie en het leven van een Spaanse jonker.

De lezing vindt plaats in Het Wapen van Werkhoven, Herenstraat 31 in Werkhoven. Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20 uur. De toegang is gratis.

Kwitantie uit 1834 ondertekend door de in 1835 vermoorde drossaard mr. Jean de Marcq.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie